Statul sprijină familiile sărăcite, pe banii altora

Social| 14.11.2023| 165| 0| Petrache Ecaterina

Gospodăriile lovite de sărăcie extremă ar urma să beneficieze de un nou sprijin, în această iarnă. Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă anunță două proiecte majore.

Cele două instituții au semnat în acest sens un Parteneriat pentru Combaterea Sărăciei Energetice.

Astfel, în cadrul proiectului „Case cu Căldură”, în această iarnă, cel puțin 1.000 de gospodării vor fi ajutate cu lemne pentru încălzire. Donații pot face și cetățenii, așa cum donează haine sau jucării, așa pot dona lemne pentru încălzire a explicat ministrul Burduja. În România, peste două treimi din gospodării nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc. Al doilea proiect, ”Energie pentru viață”, vizează instalarea unei surse de energie în gospodăriile sărace, fie prin racordarea la rețeaua de alimentare cu energue electrică, fie din alte surse.

În primă fază va fi creat un registru național electronic cu toate gospodăriile care nu au curent electric. Această primă etapă ar urma să dureze în jur de șase luni. ”Sunt zeci de mii de gospodării care nu au energie electrică, sunt case în care copiii românilor studiază încă, în România anului 2023, la lumina lumânărilor. Or, această situație nu mai poate continua. Împreună cu Asociația Energia Inteligentă, vom face un registru național electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energia electrică. Vom face o hartă, la nivelul României, cu toate aceste gospodării și vom lansa provocarea către societatea civilă, către toți românii, către mediul privat, să adopte fiecare o casă.

Să adopte o casă și să aprindă lumina pentru acești români care nu au acces la cea mai de bază resursă energetică: energia electrică.” a afirmat ministrul Sebastian Burduja.

În 2018, ultimul studiu realizat arăta că peste 52.000 de gospodării din țară nu aveau curent electric. Un alt studiu mai recent spunea că 100.000 de gospodării au rămas neelectrificate în România.

Pentru gospodăriile individuale off-grid se va utiliza un sistem de înmagazinare, baterii și sistem de producere a energiei electrice, inclusiv instalația de utilizare, acolo unde accesibilitatea este ușoară.

În cazul gospodării foarte izolate, fără drumuri de acces, cu ajutorul voluntarilor se vor instala sisteme cu panouri fotovoltaice și baterii.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *