Amenzi de sute de lei pentru pietoni

Actualitate| 14.11.2023| 176| 0| Petrache Ecaterina

O inițiativă legislativă vine să sancționeze și conduita pietonilor.

Deseori se întâmplă se întâlnești, la trecerea de pietoni, persoane cu totul absorbite de conversația de la mobil și care nu sunt atente la traversare. Fie se angajează în traversare fără să se asigure dacă mai au timp, fie pur și simplu se angajează în traversare fără să se uite la trafic, schimbând brusc direcția de mers, de pe trotuar, pe trecere, cu ochii în telefon. Nu mai vorbim de traversarea prin locuri nemarcate, tot cu atenția doar la telefon.

Parlamentarii au creionat un proiect de act normative conform căruia, pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi vor fi amendați drastic. De asemenea și conducătorii de trotinete ar putea fi amendați.

Este vorba de o inițiativă legislativă care aduce modificări Codului Rutier.
Astfel, noile propuneri de modificare a Codului Rutier permit sancționarea pietonilor care utilizează telefonul, căștile sau camerele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni. Amenzile pot ajunge și la 435 de lei.

Peste 80 de accidente grave în care au fost implicați pietoni s-au produs doar în Capitală, în anul 2022. Anul acesta au fost raportate de 52 de accidente grave. Cinci persoane au decedat în timp ce traversau pe trecerile de pietoni.

Potrivit noilor amendamente aduse Codului Rutier, trebuie să renunțăm la căști chiar și atunci când traversăm liniile de cale ferată.

Specialiștii atrag atenția că nu doar conducătorii auto sunt un pericol în trafic, atunci când folosesc telefoanele mobile, ci și pietonii.

Noile prevederi pentru Codul Rutier au fost depuse la Camera Superioară a Parlamentului, dar trebuie să primească vot favorabil și în Camera Deputaților pentru a fi promulgat.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *