Se anunță un nou protest în fața Guvernului

Social| 13.11.2023| 155| 0| Petrache Ecaterina

Noua lege a pensiilor, înformatul creionat și trâmbițat de giuvernanți, scoate în stradă o categorie profesională. Abrogarea posibilităţii de încadrare a anumitor locuri de muncă din silvicultură la condiţii speciale de muncă a umplut paharul.

Federaţia Sindicatelor Silva anunță printr-un comunicat de presă, că împreună cu Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, cu susţinerea Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, organizează joi,16 noiembrie un miting faţă de Proiectul Legii privind sistemul public de pensii şi a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Protestul se va desfășura între orele 10.00 – 13.00, în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului României. La miting sunt aşteptaţi să participe aproximativ 5.000 de membri de sindicat din întreaga ţară.

Concret silvicultorii sunt nemulțumiți de prevederile noii forme a Legii pensiilor care vizează abrogarea reglementărilor prin care, anumite locuri de muncă din domeniul silviculturii erau incadrate la condiţii speciale de muncă (fosta grupa I de muncă), fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale, se arată în comunicat.

“Guvernul României şi Ministerul Muncii, în loc să intervină pentru respectarea legii şi punerea în aplicare a Statutului personalului silvic, aşa cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, adoptată de Parlament cu susţinerea unanimă a tuturor formaţiunilor politice în luna noiembrie 2019, vin acum cu o măsură inacceptabilă în Proiectul Legii pensiilor, la art. 168 lit. e), prin care abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale de muncă (fosta grupa I de muncă), fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale”, se arată în comunicat.

Federaţia Sindicatelor Silva a mai precizat că silvicultorii din România îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, aşa cum reiese din Expunerea de motive a proiectului de lege, art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019.

Legea nr. 234/2019, prin art. 20, a introdus posibilitatea ca anumite locuri de muncă să poată fi încadrate în condiţii speciale, având în vedere faptul că activităţile din silvicultură presupun efort fizic deosebit, desfăşurat în condiţii de teren accidentat, condiţii atmosferice deosebite (temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, ploi, ninsori, fenomene meteo extreme), condiţii vătămătoare gen atacuri ale urşilor şi ale altor animale sălbatice, precum şi numeroase atacuri ale infractorilor surprinşi de personalul silvic în pădure, care de multe ori, pun viaţa personalului silvic în pericol.

În ultimii ani, 6 pădurari au fost ucişi, iar peste 750 de silvicultori au căzut victime ale agresorilor care au fost surprinşi în timp ce tăiau ilegal, sustrăgeau lemn sau au fost surprinşi la braconaj..

Federaţia Sindicatelor Silva a adăugat că din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România, s-a constatat că speranţa medie de viaţă în silvicultură nu depăşeşte vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută speranţă de viaţă din statele Uniunii Europene.

Revendicările sindicaliștilor sunt următoarele:
Eliminarea art. 168 lit. e) din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii prin care Guvernul propune abrogarea art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic care legiferează activităţile încadrate în condiţii speciale;

Recunoaşterea activităţilor încadrate în condiţii speciale prin OUG 59/2000 Statutul personalului silvic şi introducerea acestora în Proiectul Legii pensiilor prin completarea prevederilor art. 28, alin. (1) lit. k);

Adoptarea de măsuri urgente din partea Guvernului României şi a Ministerului Muncii pentru aplicarea Statutului personalului silvic în forma legiferată de Parlament;

Respectarea prevederilor contractelor colective de muncă aşa cum sunt negociate;
Asigurarea unor condiţii de muncă, de viaţă, de salarizare şi de pensionare decente;
Eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 care conduc la diminuarea veniturilor salariaţilor şi încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă în vigoare.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *