Românii care trec granița alături de minori, verificați în ROCRIS

Social| 09.11.2023| 59| 0| Petrache Ecaterina

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie obligaţia verificării informaţiilor din cazierul judiciar, de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii. Poliția de frontieră va verifica în sistemul ROCRIS menţiunile înscrise în cazierul persoanei care însoțește un minor peste hotare, pentru a asigura astfel o protecție sporită minorilor. Conform noului act normativ, autoritățile nu vor lua doar act de existența cazierului judiciar. Acestea vor avea obligativitatea să verifice dacă nu există fapte de natură penală înscrise în mențiuni.

Prin urmare, legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, litera b) este modificată după cum urmează:

„În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: 1. omor; 2. infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; 3. infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; 4. lipsire de liberatate în mod ilegal; 5. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; 6. trafic de ţesuturi sau organe umane; 7. infracţiuni de terorism”.

Conform legii promulgate, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin hotărârea Guvernului 94/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *