România, lider la impozitarea salariului, în Europa

Social| 08.11.2023| 93| 0| Petrache Ecaterina

Povara fiscală este tot mai mare pentru români. O mare parte din banii pe care îi muncesc merg la stat, sub formă de taxe și impozite. În funcție de salariul pe care îl ai, aproape jumătate din leafă pleacă la stat.

Trist dar adevărat, suntem primii din 16 țări europene când vine vorba despre cât din salariu se duce în bugetul statului. Un studiu publicat în această săptămână de Romanian Business Leaders (RBL) și citat de Economedia.ro atrage atenția asupra nivelului de impozitare a veniturilor din țara noastră în context european.

După plata  impozitelor și a taxelor către bugetul de stat, comparativ cu celelalte 15 țări din Europa analizate, românii rămân cu cei mai puțini bani în buzunar.  Pornind de la referința de 1000 euro brut (5.000 de lei lunar), un român are cel mai mic salariu net, rămâne în mână cu 572 de euro, în timp ce un bulgar în aceleași condiții primește un salariu net de 653 de euro. Olandezii o duc chiar mai bine de atât, cu 746 de euro în mână.

Explicația pentru discrepanța dintre România și restul țărilor europene este că, deși avem o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, țara noastră se află printre cele 6 țări (dintre cele 16 analizate) în care contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii. În același timp, majoritatea țărilor analizate care au impozit progresiv sau cote diferențiate de impozit, au contribuțiile sociale plafonate maximal, pentru a echilibra povara fiscală totală asupra muncii.

În condiții normale, ar trebui plafonate la un nivel maximal contribuțiile sociale (CAS și CASS), dar nu se întâmplă asta, iar autoritățile cochetează cu mărirea sarcinii fiscale asupra angajaților prin introducerea unui impozit progresiv. Această practică va tăia și mai mult din veniturile românilor, comparativ cu celelalte țări europene. Ideală ar fi, conform calculelor RBL, o plafonare a contribuțiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, care ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra această povară fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate.

Studiul a fost făcut în perioada mai – august 2023, iar țările luate în analiză au fost Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *