Petiție pentru justiție transparentă în cazurile de violență sexuală

Actualitate| 07.11.2023| 130| 0| Virgil Rădulescu

Un număr de 64 de organizații și persoane din mediul universitar cer Consiliului Superior al Magistraturii publicarea anonimizată a tuturor hotărârilor judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale, care să includă măsuri de protecție a victimelor față de identificare și retraumatizare.

 Publicul este invitat să semneze petiția pentru publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești privind infracțiunile sexuale, disponibilă la adresa:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/justitie-transparenta-in-cazurile-de-violenta-sexuala.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cere ca justiția să nu fie doar înfăptuită, ci să și vedem când acesta este înfăptuită. Însă, în România, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis exceptarea de la publicare a hotărârilor pronunțate în cauzele privind infracțiuni sexuale (200920132022).

Pentru o societate mai sigură pentru fete și femei, este esențial accesul publicului și al presei la aceste informații: ce fapte sunt pedepsite de către stat, ce fel de pedepse se acordă agresorilor, câte dintre ele sunt cu suspendare, în câte cazuri s-au luat măsuri preventive, în câte cazuri s-au cerut și obținut despăgubiri pentru victime, ce măsuri de sprijin se asigură acestora.

De asemenea, publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești ne ajută să urmărim pe termen lung impactul modificărilor legislative pentru protecția victimelor infracțiunilor sexuale: cum sunt calificate comportamentele pe care le sancționează legea penală, cum putem întări legislația preventivă, ce provocări și bariere stau în calea protejării drepturilor victimelor.

Un raport din 2021 al Inspecției Judiciare arată că între 2014 și 2020 au existat multiple cazuri în care procurorii și judecătorii au decis, pe baza unor argumentări sexiste și rasiste, că victimele minore au consimțit la propriul viol.

De cele mai multe ori, victimele provin din medii vulnerabile și nu au încredere în autorități să raporteze abuzurile sexuale. Victimele au nevoie să vadă că agresorii sexuali sunt trași la răspundere și că justiția este înfăptuită cu respectarea drepturilor fetelor și femeilor.

Avem cu toții dreptul să știm cum este înfăptuită justiția pentru femeile și fetele care au trecut prin abuzuri sexuale!

Petiția este inițiată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și susținută de următoarele organizații: Centrul FILIA, Asociația Front/Feminism Romania, Asociația Transcena, Asociația ANAIS, Asociația GRADO – Grupul Român pentru Apărarea a Drepturilor Omului, E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Asociația Pas Alternativ, Casa Ioana, Asociația Inovatrium, Fundația Sensiblu, Asociația Femeilor Împotriva Violenței – Artemis, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii – IEESR, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Asociația SPICC, Asociația VIS, Societatea Doamnelor Bucovinene, Asociația Quantic, Asociația Femeilor Universitare, Asociația Psihosfera, Asociația Business Professional Women Romania, Asociația SEVA, Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesüle, Asociația Moașelor Independente, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația A.R.T. Fusion, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația SEXUL vs BARZA, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, Asociația Plural, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală – SECS, Asociația Iele-Sânziene, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Centrul de Resurse pentru participare publică, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația SEXUL vs BARZA, Asociația Sens Pozitiv, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), ActiveWatch, ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Fundația pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), ASOCIATIA VIITORUL TINERILOR, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația ACCEPT, Fundația Romanian Angel Appeal, ARC- Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația A.R.T. Fusion, Asociația MozaiQ LGBT, Platforma Civica Aresel, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Fundația PARADA, APADOR-CH.

Din mediul academic, petiția este susținută de: Conf. univ. dr. Anca Dohotariu, Prof. univ. dr. Roxana Marinescu, Conf. univ. dr. Oana Băluță, Prof. univ. dr. Ionela Băluță, Dr. Emanuela Ignățoiu-Sora, Lect. univ. dr. Andreea Voina, Conf. univ. Alina Dragolea, Ioana Vrabiescu, Assistant Professor, Conf. univ. dr. Luciana Alexandra Ghica, Prof. univ. Dr. Mihaela Frunză, Lect. univ. dr. Iulia Grad.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) este o structură informală, fără personalitate juridică, ce reunește 25 de organizații active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen și al combaterii discriminării pe criterii de gen.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *