În sfârșit, Ploieștiul pe podium în topul municipiilor reședință de județ!

Administrație| 07.11.2023| 369| 0| Virgil Rădulescu

La sfârșitul lunii septembrie a.c., municipiul Ploiești avea un grad de îndatorare de 11,31%, în contextual în care limita maximă de îndatorare este de 30% din veniturile proprii, conform Legii finanțelor locale. Dintre cele 41 de municipii reședință de județ, plus București, Ploieștiul se poate mândri cu locul 3, după Buzău – 16,11% și Galați – 12,37%, dar înaintea Capitalei – 10,50%.

Unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi sau să garanteze orice fel de împrumut, dacă totalul datoriilor anuale (ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat şi/sau garantat în anul respectiv) depăşeşte limita de 30% din totalul veniturilor acceptate.

Potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, Consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot aproba contractarea sau garantarea de împrumuturi interne ori externe pe termen scurt, mediu şi lung, pentru realizarea de investiţii publice de interes local, precum şi pentru refinanţarea datoriei publice locale, la propunerea ordonatorului principal de credite, în cazul de față primarul, cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul consilierilor locali în funcţie.

În acest caz, gradul de îndatorare reprezintă raportul între valoarea totală a datoriilor de plată, care rezultă în urma contractelor  de credit, și venitul net al consumatorului, adică municipiile.

După cum se știe, autorităţile administraţiei publice locale accesează mai multe împrumuturi bancare sau guvernamentale pentru a acoperi partea ce le revine în diverse proiecte pe fonduri europene sau pentru finanțarea unor cheltuieli curente, cum ar fi asigurarea termiei în perioada rece, cum a fost cazul și în municipiul Ploiești. Însă, concomitent cu accesarea de noi împrumuturi, crește și gradul de îndatorare al municipiului, un criteriu important de care băncile țin cont dacă mai oferă sau nu alte credite.

Mai nou, primarul municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a semnat contractul de finanțare rambursabilă pentru achiziționarea stocului de gaze naturale, necesar funcționării sistemului de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat. Contractul de finanțare rambursabilă a fost semnat de edilul șef cu Exim Banca Românească și are prevăzută ca dată a rambursării integrale 30 mai 2024.

Contractarea de împrumuturi permite administrațiilor locale să finalizeze investiții majore. Deși Ploiești arată aproape ca un oraș din Ucraina, după ce l-au „vizitat” rușii, nu vedem investiții majore pentru cetățeni. Chiar dacă Bulevardul arăta acceptabil, a fost „arat” ca să fie „semănat” de firme alese pe sprânceană, în dauna altor străzi lăsate în voia gropilor. Iar în ceea ce privește accesarea fondurilor europene încă se mai face joc de glezne, dacă ținem cont de datoriile restante la sfârșitul lunii septembrie:
-TCE Călători (decont iunie și iulie, compensații mai): 6 milioane de lei;
-Fadmi (reparații unități de învățământ): 350.000 de lei;
-Altimate-57.655 lei;
-Drum Concept (reparații drumuri): 109.818 lei;
-Apa Nova: 500.000 lei;
-SGU Ploiești: 400.000 lei;
-BRD: rată iulie-1.785.000 lei și dobândă de 19.000 lei, rată luna august -1.785.000 lei și dobândă de 13.800 lei;
-Coral Impex (firmă dezinsecție, dezinfecție, deratizare): 4,2 milioane de lei;
-Blue Planet (salubritate domeniu public):4 milioane de lei;
-RASP Ploiești: 900.000 lei;
-Caten Construct: 85.685 lei;
-ADI Deșeuri: redevență anuală de 402.268 lei.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *