Statistică Poliția Română: Aproape 80.000 de cazuri de violență în familie, în primele 9 luni ale anului

Social| 06.11.2023| 136| 0| Virgil Rădulescu

Statisticile, făcute publice sâmbătă de către Poliţia Română, arată că infracţionalitatea în domeniul violenţei în familie este în creştere, cele mai multe fapte considerate penale fiind cele de lovire şi ameninţare. Aproape 80.000 de cazuri de violenţă domestică au fost semnalate, de la începutul acestui an şi până la finalul lunii septembrie. În majoritatea cazurilor, victimele sunt femei, dar au fost raportate şi peste 8.000 de situaţii în care cei agresaţi de către rude sunt bărbaţi.

Spre exemplu, vineri, 3 noiembrie, numai în judeţul Prahova au fost raportate două cazuri de infracţiuni ale căror victime sunt membri ai familiei, doi bărbaţi fiind reţinuţi după ce şi-au agresat partenerele de viaţă.

Unul dintre ei i-a distrus maşina acesteia şi i-a furat telefoanele. Astfel, o femeie de 39 de ani din Puchenii Mari a reclamat că partenerul său de viaţă s-a îmbătat, a lovit-o cu pumnul în zona feţei şi a ameninţat-o. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost reţinut şi pe numele lui a fost emis ordin de protecţie provizoriu.

În aceeaşi zi, o femeie a reclamat că, în timp ce se afla în oraşul Urlaţi, a fost agresată de către concubinul său, fiindu-i distrus autoturismul şi sustrase două telefoane mobile de către acesta. Din cauza geloziei, bărbatul în vârstă de 35 de ani a bătut-o cu pumnii şi picioarele pe femeia de 29 de ani.

„Ulterior, atât persoana vătămată, cât şi bărbatul au ieşit din locuinţă, bărbatul continuând să o agreseze şi, totodată, provocând mai multe distrugeri autoturismului persoanei vătămate cu o piatră. De asemenea, bărbatul i-ar fi sustras femeii două telefoane mobile pe care aceasta le avea asupra sa. În urma incidentului, bărbatul a plecat din zona comiterii faptelor, nemaifiind găsit în oraş”, a informat, sâmbătă, Poliţia Prahova.

Femeia a fost dusă la spital, agresorul a fost găsit şi reţinut sub acuzaţiile de distrugere, violenţă în familie, furt între rude. Şi în acest caz a fost emis ordin de protecţie.

La nivel național, potrivit statisticilor prezentate de Poliția Română, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor de violenţă în familie o au „lovirea sau alte violenţe” –  62%  (26.912 de fapte), ,,ameninţarea” – 12% (5.303 fapte), „abandonul de familie” – 9% (3.769 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7% (3.146 de fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului” – 4% (1.574 de fapte). Cele mai multe dintre infracţiunile legate de familie sunt comise la domiciliu, respectiv 35.801, alte 7.624 astfel de fapte având loc în spaţiul public.

Statisticile oficiale arată că instanţele judecătoreşti au emis 9.003 de ordine de protecţie, 4.093 (45%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii. Au fost sesizate şi 3.146 de infracţiuni de nerespectarea ordinului de protecţie şi 617 infracţiuni de nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *