După numai 18 luni de activitate, o judecătoare din Câmpina s-a ales cu trei dosare disciplinare!

Investigații| 06.11.2023| 220| 0| Virgil Rădulescu

La data de 3 mai 2022, președintele României, Klaus Iohannis semna numirea ca magistrat definitiv a judecătoarei Corina Elena Vîlcu de la Judecătoria Câmpina. După numai un an și jumătate de activitate, iată, a fost trimisă în judecată disciplinară în trei dosare. Două vizează nerespectarea, în mod repetat și din motive imputabile, a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor, iar al treilea dosar cu privire la neredactarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege.

Toate cele trei dosare vor avea primul termen miercuri, 8 noiembrie 2023, la Secția pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit Inspecției Judiciare, judecătoarea Corina Elena Vîlcu a întârziat motivarea hotărârilor și a încheierilor în 183 de cauze. Prelungirea nejustificată a procedurii judiciare reprezintă și o încălcare a dispozițiilor articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la durata rezonabilă a procesului:

Acțiune disciplinară VÎLCU ELENA CORINA, judecător în cadrul Judecătoriei Câmpina. Inspectorii judiciari au constatat că faptele doamnei judecător Vîlcu Elena Corina din cadrul Judecătoriei Câmpina, de a nu redacta în termenul legal hotărârile / încheierile într-un număr de 183 cauze, au condus la lipsirea părților de posibilitatea luării la cunoștință a conținutului hotărârilor judecătorești sub aspectul considerentelor, indispensabile în aprecierea argumentelor necesare exercitării unei căi de atac, fapt ce are drept consecință prelungirea nejustificată a procedurii judiciare, aceasta constituind, totodată, și o încălcare a dispozițiilor articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la durata rezonabilă a procesului, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzută de art. 271 lit. q) teza I-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecaăorilor și procurorilor, justificându-se exercitarea acțiunii disciplinare”.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii dorește introducerea unei noi abateri disciplinare pentru judecători și procurori care vizează tragerea la răspundere a magistraților care scapă de dosare penale prin clasare ori încetare de proces pe motiv de prescripție, amnistie, retragerea plângerii prealabile, lipsa plângerii prealabile, împăcare sau mediere:

„Faptele care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, prevăzute de lege ca infracțiuni, pentru care s-a dispus clasarea sau încetarea procesului penal, în situatiile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e), f) si g) din Codul de procedură penală”.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *