Nici nu s-a uscat cerneala pe aprobarea actului normativ care restricționează plata cu cash, că bancile au și mărit comisioanele la depunere și retragere de numerar. Ciolacu se face că este furios și ne aruncă praf în ochi.
Guvernanții dau puțin înapoi, evident de fațadă, după ce au introdus măsura privind restricționarea plăților cash. Premierul Marcel Ciolacu chipurile s-a înfuriat după ce unele bănci au anunțat că măresc comisioanele la depuneri și retrageri de bani cash.
Una dintre cele mai importante bănci din România a anunţat creşterea comisioanelor și nu este singura. Spre exemplu, pentru persoanele fizice, în cazul în care merg să își retragă bani, comisionul de retragere a fost crescut de la 0,5 la 0,9%. Asta înseamnă o creștere de la minim 5 lei până la minim 9 lei, pentru sumele mai mici de 50.000 de lei.
De asemenea, a fost crescut comisionul și pentru firme de la 0,8 la 1%, însemnând minim 10 lei. Au crescut comisioanele și la depunerea de numerar, de la 10 la 15 lei, iar pentru persoane juridice creşte de la 0,3% la 0,5% însemnând minim 20 de lei.
Sunt crescute și comisioanele pentru plățile interbancare la firme și persoane fizice. Și este doar începutul. Nimeni nu poate garanta că nu vor urma alte măriri, atât timp cât guvernul a restricționat cash-ul. Nu ne rămâne decât să le bagăm bani în cont din aceste comisioane.
Şeful executivului a anunțat că va convoca o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor, BNR și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cahs. Ce decizie? Tocmai a luat-o când a impus restricția. Atunci trebuia să se consulte cu societatea civilă, sindicate și patronat. Acum este tardiv.
Evident că și PNL a ieșit la rampă cu o declarație prin Nicolae Ciucă. Acesta i-a cerut ministrului de Finanțe să facă o analiză a măsurii.
Toate acestea sunt doar vorbe. Ciolacu, chiar dacă este premier, nu are nicio pârghie să intervină, cu atât mai mult să impună indiferenet ce, în politica fiscală a băncilor. Este o imixtiune. Face un pic de zgomot, să creadă lumea că se implică dar este doar o încercare de a ne duce cu preșul. Stia, nu avea cum să nu știe, că nu poate interveni in politica unei bănci. Și dacă totuși îi păsa, măcar de propriul bazin electoral, știut fiind faptul că majoritatea votanților PSD sunt preponderent din lumea satului și seniori, nu ar fi îngrădit modul în care românii vor să plătească, așa cum nici peste 90% din statele europene nu au făcut-o. Românii vor fi recunoscători actualei puteri PNL-PSD care va purta bătrânii satelor, de câte ori au nevoie, la bancomatele din orașe. Care dintre ei mai pot sau se descurcă la un bancomat, restul…Dumnezeu cu mila.
Lasă un răspuns