Asigurare obligatorie pentru locuințe este reglementată prin lege însă puțini români au încheiat o astfel de poliță. Pentru că oamenii nu fac această asigurare obligatorie și primarii nu aplică amenzi, autoritățile statului au găsit o metodă pentru a-i determina pe români să încheie aceste polite.
Astăzi, în România, există 9,7 milioane de locuințe. Dintre acestea, doar 1,98 milioane (20,4%) au o poliță de asigurare, cu șansa recuperării daunelor post-dezastru. În mediul rural, situația este și mai gravă: doar una din zece locuințe este asigurată.
Legea prevede că primarii pot aplica amenzi, între 100 și 500 de lei, celor care nu au asigurarea obligatorie. Până acum însă nu s-a întâmplat acest lucru din rațiuni lesne de înțeles.
„Oamenii se așteaptă ca statul să îi despăgubească în caz de dezastru. Dar statul finanțează infrastructura critică, poduri, drumuri de acces, spitale, școli. Uitați-vă la televizor și vedeți în ce situație este bugetul României. Dacă cineva își imaginează că statul va putea despăgubi locuințe private… Statul acordă doar un ajutor de urgență, care este foarte mic, să te descurci pe termen scurt, dar nu îți reconstruiește casa”, a afirmat Cosmin Tudor, director în cadrul PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), într-o dezbatere pe această temă.
El a adăugat că, spre exemplu, în urma unui cutremur de magnitudinea celui din 1977, locuințele din România care au asigurări vor beneficia de fonduri de peste un miliard de euro pentru a fi reconstruite, bani care vor veni din fondurile proprii de 400 de milioane de lei ale PAID și din programul de reasigurare de 1,1 miliarde de euro.
„Noi suntem pregătiți în price moment să despăgubim orice eveniment, cu condiția să existe polițe”, a completat Tudor.
Din păcate veniturile românilor scad tot mai mult, mai ales în această perioadă când au crescut taxele, impozitele, prețurile la utilități dar și la alimente și nu numai. În aceste condiții statul s-a gândit să forțeze nota. Astfel, începând cu 11 noiembrie, orice înregistrare a locuinței sau modificare din Cartea Funciară se poate face doar dacă există această asigurare.
Mai mult, tot din 11 noiembrie, aceste polițe obligatorii se scumpesc de la 100 de lei, cât este în prezent, la 130 de lei pe un an.
Potrivit datelor UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România), 8 din 10 români știu că sunt obligați să își asigure locuința împotriva dezastrelor, dar doar 20% au încheiat polițe.
Procentul ar fi fost și mai mic dacă băncile nu ar cere această poliță la contractele de creditare.
Cel mai bine la asigurarea obligatorie a locuinței stă Capitala, cu o pondere de 38%, urmată de județele Ilfov – 36%, Timiș – 33%, Brașov – 32% și Sibiu – 25%.
La polul opus, cele mai puține polițe obligatorii sunt în județele Mehedinți și Vaslui – 9%, Teleorman, Botoșani și Olt – 8% fiecare.
Lasă un răspuns