Sprijin pentru tinerii din sistemul de protecţie

Social| 01.11.2023| 139| 0| Petrache Ecaterina

Tinerii din sistemul de protecţie vor beneficia de sprijin oricând, între vârsta de18 şi până la 26 de ani, nu numai până la vârsta majoratului, condiţia impusă este, fie de continuarea studiilor, fie de angajare. Actul normativ modifică art. 129 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a fost promulgat marți de Preşedintele Klaus Iohannis.
„La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ prevăzută de lege, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani”, prevede actul normativ.
Tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, indiferent de momentul ieşirii, inclusiv în situaţia în care au optat pentru continuarea acesteia, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.
„Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială stabilită în condiţiile legii şi care fac dovada că urmează o formă de învăţământ prevăzută de lege sau au un loc de muncă pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială (…) ori pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Opţiunea poate fi exprimată o singură dată, indiferent de momentul ieşirii din sistemul de protecţie socială”, stabileşte legea.
Practic, când împlinesc 18 ani şi până la 26 de ani, tinerii vor putea să rămână în îngrijirea statului, în sistem rezidenţial, la asistenţii maternali sau să primească lunar 2.870 lei pentru chirie, transport, hrană, iar la ieşirea din sistemul de protecţie, vor primi o sumă de aproximativ 10.000 lei pentru achiziţiile de care au nevoie, un laptop, haine şi alte lucruri de care au nevoie pentru a-şi continua mai departe studiile sau pentru a merge către un loc de muncă.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *