Omar Hayssam cere eliberarea condiționată. Este condamnat la 23 de ani de închisoare pentru terorism

Investigații| 01.11.2023| 76| 0| Virgil Rădulescu

Judecătoria Moreni va dezbate, astăzi, solicitarea lui Omar Hayssam privind eliberarea condiționată. Sirianul este încarcerat în Penitenciarul Mărgineni și are de executat o pedeapsă de 23 de ani și patru luni pentru terorism precum și în alte patru dosare penale.

În 2019, magistrații Curții de Apel Ploiești au respins definitiv cererea de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale, iar în februarie 2022, aceiași magistrați au luat act de „retragerea contestaţiei formulate de persoana condamnată OMAR HAYSSAM, împotriva sentinţei penale nr.212/20.10.2021, pronunţate de Tribunalul Dâmboviţa.”

Hayssam a fost găsit vinovat de răpirea celor trei jurnaliști români, în 2005, și condamnat pentru terorism, fiind implicat în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, în luna martie a anului 2005, la Bagdad.

Sirianul a fost condamnat în lipsă, în februarie 2008, după ce procurorii au arătat că omul de afaceri se afla în legătură cu grupări teroriste din zona Golfului și din Orientul Apropiat. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare și la o despăgubire de câte 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți în Irak în 2005.

În 2006, Omar Hayssam fusese eliberat pe baza diagnosticului de cancer în fază terminală. Apoi a fugit din ţară. În urma scandalului legat de ieșirea din țăară, Radu Timofte (șeful SRI), Gheorghe Fulga (șeful SIE), Virgil Ardelean (șeful DGIPI) și Ilie Botoș (procuror general al României) și-au dat demisia.

El a fost adus în România după șapte ani.

Sirianul are nu mai puțin de cinci condamnări, pentru care a primit, în total, 64 de ani de închisoare. După contopirea pedepselor, a rezultat o condamnare de 24 de ani, pe care Hayssam vrea s-o reducă mai mult.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *