Infecția cu Papilloma virus este cea mai răspândită la nivel mondial dar și în tara noastră. Specialiștii susțin că, cel puțin odată în viață orice persoană, tineri sau adulți, au o infecție cu papilloma virus care poate să fie tranzitorie sau persistentă. Virusul se transmite predominant prin raporturi sexuale neprotejate, dar și prin atingerea unor obiecte infestate de o persoană cu HPV.
Din păcate, numărul cazurilor cu infecția Papilloma virus crește de la an la an și în rândul adolescenților și a tinerilor, iar Prahova nu face excepție. Conform medicului Letiția Gorăneanu Drăghici din cadrul Spitalului de Obstretică Ginecologie Ploiești, creșterea se datorează lipsei de protecție și a debutului precoce a vieții sexuale, în medie la 15 ani și/sau a numărului mai mare de parteneri. În aceste condiții este recomandată vaccinarea impotriva virusului papiloma uman (HPV)
Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat la un eveniment organizat de Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, prilejuit de lansarea acţiunii de vaccinare anti-HPV, că România trebuie să se alinieze cu proiectul european care există în acest sens şi care se va derula în următorii cinci ani.
Rafila reamintește că în România vaccinarea anti HPV a fost un mare eşec, mortalitatea din ţara noastră cauzată de cancerul de col uterin fiind încă foarte ridicată – circa 1.700 de femei în fiecare an pierzând lupta cu această boală.
Potrivit acestuia, propunerea lansată în 2018, ca acest vaccin să ajungă la copii, la fete, prin intermediul înscrierilor pe listele medicilor de familie s-a dovedit a fi un bun sistem.
„Şi încet, încet, încrederea a crescut, pe măsură ce a trecut timpul, şi acum a ajuns în România, încât 100.000 de fete şi de femei sunt vaccinate anti-HPV. Pasul următor este compensarea vaccinului și accesul la vaccinare inclusiv pentru băieţi”, a declarat ministrul Rafila.
Potrivit acestuia, compensările pentru vaccinul anti HPV vor intra în vigoare până la sfârşitul anului. Compensare va fi integrală, pentru fete şi pentru băieţi, până la vârsta de 18 ani, inclusiv, între 11 şi 18 ani, iar pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani va fi o compensare de 50 %.
Sumele necesare vor fi transferate de la Ministerul Sănătăţii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care decontează aceste vaccinuri susține Rafila.
Acesta este considerat de specialiști ca fiind un pas important în lupta împotriva cancerului de col uterin, o problemă importantă de sănătate publică.
Efortul României de a se alinia obiectivelor Strategiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi (OMS) de eliminare a cancerului de col uterin are drept scop atingerea a cel puţin 90 % din acoperirea vaccinală a HPV în rândul fetelor în vârstă de până la 15 ani.
Lasă un răspuns