Cum calculează Volosevici salariile la Primăria s.r.l. pe care o conduce

Administrație| 30.10.2023| 237| 0| Virgil Rădulescu

Potrivit noii legi a salarizării pentru bugetari, aceștia vor primi salarii în funcție de performanță. Sunt stabilite grile unice de salarizare, pe o scară ierarhică de la 1 la 12, oficialii din cadrul Ministerului Muncii vizând egalizarea, în funcție de studii și responsabilități, a mai multor profesii din domenii diferite. Autoritățile nu au stabilit încă formula de calcul, însă experții se gândesc să raporteze veniturile fie la salariul minim pe economie, fie să introducă un nou indice de referință. Până atunci, primarul municipiului Ploiești „actualizează” salariul minim după calcule doar de el știute.

În ceea ce privește administrația publică locală, Executivul a anunțat că va exista o grilă de salarizare, plafonarea sporurilor si o bonificatie care să fie legată de performanță, cu specificația că nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat detalii despre legea salarizării pentru cei peste 1,3 milioane de angajați la stat: va fi introdus un spor lunar „care va încuraja performanța”, iar posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa”, a declarat ministrul Muncii,

„Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului inclusiv prin plafonarea sporurilor”, spunea, la 20 septembrie, premierul Marcel Ciolacu.

Sindicatele semnalează haosul din administraţia publică locală Ploiești

Ca actual primar liberal și viitor candidat la Primăria Ploiești, din partea PSD, Andrei Volosevici „a furat startul” și, mâine, în ședința Consiliului Local va propune majorarea a salariilor exclusiv pentru șefii din administația locală, motivând creșterea salariului minim pe economie.

Prin „Hotărârea privind stabilirea salariilor de bază a funcționarilor publici și ale personalului contractual din Primăria Ploiești și din instituțiile și serviciile publice din subrodinea Consiliului Local al Municipiului Ploiești”, începând cu data de 1 octombrie a.c., primarul Volosevici propune „majorarea salariilor de bază pentru funcțiile de conducere, fără a depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar” și „stabilirea salariului de bază a personalului din cadrul Primăriei Ploiești și a instituțiilor de subordonare locală să se calculeze conform anexelor 1, 2 și 3 la prezenta hotărâre”.

Conform legii, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Local, în urma consultării organizației sindicale reprezentative. Volosevici a trimis pentru consultare hotărârea și către Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS). Totuși, SAPAS atrage atenția că din referatul de aprobare al acestui proiect, semnat de primarul Andrei Volosevici, reiese că de această majorare vor beneficia cei 36 de angajați cu funcții de conducere din aparatul propriu al primăriei, în timp ce pentru restul angajaților se diminuează coeficienții de ierarhizare. Prin aceasta s-a făcut un mic „artificiu de calcul” să nu fie mărite salariile angajaților cu venituri mici, în timp ce anumiți șefi din cadrul primăriei ar putea câștiga chiar și 2.000 de lei în plus

SAPAS și Federația PUBLISIND semnalează o vădită discriminare în ceea ce privește stabilirea salariului de bază pentru angajații din cadrul unității administrativ-teritoriale Ploiești, iar cei mai afectați sunt muncitorii necalificați care vor „beneficia” de coeficient 1, o mărire de doar circa 200 de lei.

Sindicatele solicită primarului Volosevici „reanalizarea responsabilă și riguroasă a Proiectului de Hotărâre (…), în vederea întocmirii acestuia cu respectarea normelor legale în vigoare pentru stabilirea salariului de bază minim brut, garantat în plată cu data de 1 octombrie 2023.”

„Propunerea primarului Ploieștiului, Andrei Volosevici, de a crește doar salariile șefilor este sfidătoare! Nu este corect ca funcționarii publici, personalul contractual de execuție, dar și cei cu cele mai mici venituri să nu beneficieze de creșterea salariului minim pe economie. Organizația sindicală nu negociază cu angajatorul salariul de bază, astfel cum se induce în mod eronat prin răspunsul primăriei. Am transmis conducerii primăriei o propunere de creștere a salariilor tuturor angajaților, nu doar a șefilor, însă am fost refuzați pentru că nu am stabilit și impactul bugetar. În plus, ni s-a transmis că se poate ajunge la disponibilizarea angajaților.” (SAPAS)

Federația PUBLISIND sesizează angajatorul că „salariul minim brut lunar garantat în plată care a crescut la suma de 3.300 de lei nu este numai pentru anumite categorii de angajați și de ai favoriza pe aceștia, creând discriminări grave în cadrul aceleiași categorii profesionale, ci dimpotrivă de a sprijini angajații cu venituri reduse pentru reducerea riscului de sărăcie și excluziune social și creșterea puterii de cumpărare a acestora”.

Așadar, în următoarea ședință a Consiliului Local Ploiești va fi o nouă dezbatere aprinsă pe această temă, cu atât mai mult cu cât președintele PNL Ploiești, senatorul Roberta Anastase, a declarat pe Facebook: „Îi transmit de pe acum mesajul meu referitor la această nouă idee aberantă: Exclus!”

Surse au declarat pentru Gazarul.ro că, separat, primarul Volosevici ar fi făcut o negociere cu Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești pentru a-și pune în practică proiectul de hotărâre.

DOCUMENTUL: 020 stabilire salarii

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *