Iohannis a aprobat măsurile de austeritate. Românii vor plăti mai mult și vor fi mai îngrădiți

Social| 27.10.2023| 204| 0| Petrache Ecaterina

Legea austerității, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, de săptămâna viitoare, vor intra în vigoare noi taxe, se vor scumpi produse și servicii și vor fi limitate plățile.

De la 1n oiembrie, vor fi eliminate facilitățile pentru angajații din construcții şi agricultură iar angajații din IT care au un salariu brut de peste 10 mii de lei, vor plăti impozit. Persoanele juridice nu au voie să dețină în casierie, la sfârșitul fiecărei zile, mai mult de  50 de mii lei

Acestea nu sunt singurele măsuri de austeritate.  De la 1 ianuarie se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță. De asemenea vom plăti mai mult pentru că va crește TVA de la 5% la 9% pentru mai multe produse și servicii.

În plus, apar noi impozite. Tot de la 1 ianuarie se va aplica un impozit pentru locuințele de peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro. O altă măsură este taxa de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.

Președintele României  a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea acestei legi a austerității, considerată constituțională de către CCR. .

Acestea însă nu sunt singurele măsuri luate de Guvernul Ciolacu. O noua ordonanță prevede că, până la sfârșitul anului, instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare, cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice.

De asemenea, instituțiile publice nu mai pot cumpăra mobilier și nici materiale pentru întreținere. Nu pot face reparații curente, nu pot cumpăra cărți sau servicii de consultanță. Primăriile nu mai au voie să plătească lucrări și servicii de interes public local.

Și pentru că nimeni nu scapă de mâna lungă a statului, Guvernul ia de la bugetul de stat inclusiv sumele destinate burselor cuvenite elevilor rămase neutilizate.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *