Oamenii de știință suedezi au făcut un pas important în tratamentul diabetului. Acesta vizează ochii pacienților. Ei au dezvoltat un dispozitiv la scară microscopică ce poate fi implantat în ochi pentru tratamentul diabetului și al altor boli care ar putea beneficia de terapii pe bază de celule.
Dispozitivul inovator imprimat în 3D, capabil să încapsuleze celule pancreatice producătoare de insulină și senzori electronici, a fost conceput de o echipă de la Institutul Regal de Tehnologie KTH și Institutul Karolinska. Această colaborare a permis plasarea precisă a mini-organelor, cum ar fi insulele pancreatice (insulele lui Langerhans), în interiorul ochiului, fără a fi nevoie de suturi.
Acest progres oferă perspective interesante pentru tratamentele pe bază de celule, în special pentru abordarea diabetului zaharat de tip 1 sau 2, folosind ochiul ca platformă.
Anna Herland, lector superior în cadrul Diviziei de Bionanotehnologie de la SciLifeLab din cadrul KTH și al centrului de cercetare AIMES de la KTH și Institutul Karolinska, explică faptul că ochiul este o locație ideală pentru această tehnologie, deoarece nu are celule imune care ar putea reacționa negativ în timpul etapelor inițiale ale implantării.
Dispozitivul este proiectat într-o formă specială, și măsoară aproximativ 240 de micrometri în lungime.
Designul permite să fie poziționată în siguranță în camera anterioară a ochiului (ACE), în unghiul dintre iris și cornee.
Această cecetare marchează prima fixare mecanică de până acum a unui dispozitiv în camera anterioară a ochiului.
Acest lucru are, de asemenea, o mare importanță translațională, deoarece transplantul de insule Langerhans în camera anterioară a ochiului la om face obiectul unor studii clinice la pacienții cu diabet.
El subliniază că această tehnologie abordează un obstacol critic în dezvoltarea terapiilor celulare, inclusiv a celor pentru diabet: necesitatea unor metode invazive pentru a monitoriza funcția grefei și a ghida îngrijirea pentru a asigura succesul transplantului pe termen lung.
În viitor, autorii vor să integreze și să utilizeze funcții mai avansate ale actualului design, cum ar fi electronica integrată sau eliberarea de medicamente.
Studiul a fost publicat recent în revista Advanced Materials.
Lasă un răspuns