România va avea un nou serviciu secret

Actualitate| 26.10.2023| 127| 0| Petrache Ecaterina

Direcția Generală de Informații a Armatei(DGIA) urmează să capete personalitate juridică, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Apărării Naționale. Transformarea DGIA în serviciu secret de sine stătător va aduce acestei structuri posibilitatea de a avea un buget propriu și o mai mare capacitate operațională.

Conform proiectului, DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării dar, pe lângă finanțarea de la buget, va putea atrage fonduri din „alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale.

Documentul mai spune că DGIA va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător.

O altă noutate este că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil, fiind vizați în special specialiștii din zona IT.

Ministerul Apărării arată în nota de fundamentare că transformarea DGIA în serviciu secret cu personalitate juridică „asigură o delimitare clară a atribuțiilor sale de cele ale Statului Major al Apărării” dar invocă și actualul „context geopolitic turbulent și impredictibil” și „exigențele partenerilor euro-atlantici”.

Proiectul trebuie aprobat de Parlament pentru a deveni lege.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *