Conpet SA Ploiești și-a confirmat conducerea pentru un mandat de 4 ani

Economie| 25.10.2023| 1446| 0| Virgil Rădulescu

Conpet SA Ploiești – operatorul sistemului național de transport țiței și derivate prin conducte din România, prestând servicii de transport pentru clienții săi, rafinăriile românești – și-a numit noua conducere, pentru următorii 4 ani.

În funcția de director general a fost numit Dorin Tudora, pentru postul de director general, de fapt reconfirmat la conducerea companiei de stat din Ploiești, în condițiile în care era director general încă din februarie 2021, după ce, din februarie 2020, ocupase și funcția de director general adjunct.  Director adjunct a fost aleasă Mihaela Anamaria Dumitrache, iar mandatul de director economic a revenit Sandei Toader. Cei trei manageri vor ocupa aceste posturi în perioada 20.10.2023- 19.10.2027, potrivit contractelor încheiate cu Conpet SA.

În spatele acestei companii fără concurență (deține monopolul în domniul de activitate – transport prin conducte al țițeiului și produselor derivate), unde statul român este acționar cu 59%, stau interese de zeci de milioane de euro. Este ceva normal, în România, ca în cele mai importante companii unde statul român este acționar, cum ar fi Hidroelectrica – 80%, Romgaz – 70, Nuclearelectrica – 82%, CN Aeroporturi București – 80%, Poșta Română – 94% , Transgaz – 59%, Transelectrica – 59% ș.a., conducerea să fie numită politic. Nu prin competențe, nu prin concurs!

Evident, companiile unde statul are un pachet important de acțiuni, cotate la Bursa de Valori București, aduc la bugetul public miliarde de lei și, astfel, din dividente, executivul își acoperă „găurile” din bugetul central. Doar nu credeați că acoperă investițiile! Intrați în sediile din Ploiești aparținând Poștei Române și vă veți simți ca-n filme… ca în filmele western vechi, după ce apăruse telegraful. Dar despre astea într-un material viitor.

Revenind la oile noastre, conducerea Conpet a fost, de fapt, reconfirmată, dar de această dată pe un mandat de 4 ani.

Dorin Tudora a fost numit în funcţia de director general (CEO) al companiei, cu un contract de mandat de patru ani, începând cu data de 20 octombrie 2023 până la 19 octombrie 2027 inclusiv. Tudora a fost numit în februarie 2021 în funcţia de director general provizoriu al Conpet, anterior (din 2020) fiind director general adjunct, după ce Timur-Vasile Chiş a renunţat la mandatul de CEO.  În vârstă de 49 de ani, Dorin Tudora a ocupat mai multe funcţii de-a lungul timpului în cadrul Conpet, a urcat uimitor în funcții și de la paza conductelor a ajuns director general, între anii 2010-2012.

În anul 2012, a fost consilier județean, întâi din partea filialei prahovene a PDL, apoi  a PNL. Ocupă această funcție care îi dă posibilitatea să fie numit în CA ale unor societăți locale: Parc Industrial Ploiești, Veolia Energie Prahova până își dă demisia din consiliul județean, după ce fusese numit la conducerea companiei de stat. Din CV reiese că Tudora a avut o ascensiune profesională fulminantă. Funcțiile de conducere la Conpet SA au venit odată cu cea de secretar general al PDL Prahova, devenind un apropiat al Robertei Anastase.

În anul 2013, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA după ce a constatat că, în calitate de consilier șef al directorului general și de șef de departament la Conpet Ploiești, în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, Corneliu Anastase a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei, din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziția directorului general. Tot dintr-o bună dispoziție și dintr-o coincidență deloc întâmplătoare, tot în luna iunie 2010, a fost înființat Departamentul management, comunicare, iar la data de 18 iunie 2010 în functia de șef al departamentului, asimilată unei funcții de conducere, același Corneliu Anastase, pâna atunci consilier șef al directorului general, beneficiind astfel de un salariu lunar de 9.800 lei, similar celui de director.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din iunie 2023, Dorin Tudora a câștigat, în ultimul an, un salariu de 633.117 lei, adică încasează lunar peste 52.000 de lei net.

Mihaela-Anamaria Dumitrache a fost director Direcţia Management Corporativ la Conpet din decembrie 2014. În iunie-decembrie 2014 şi aprilie 2009-noiembrie 2012 a fost şef serviciu juridic, în noiembrie 2012-iunie 2014 a fost şef serviciu juridic contencios, iar în martie 2003-aprilie 2009 a fost consilier juridic.

Soțul dânsei lucrează la o unitate SRI din București. Care la rândul său este băiat de tată fost ofițer SRI Prahova, colonel în rezervă.

Cumnatul doamnei director general adjunct a câștigat, în 2021, concursul pentru șefia Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), urmașa fostei Unități Militare 0215 – fostul serviciu de informații „Doi și-un sfert”. Cumnatul, general de brigadă, împuternicit șef la DGPI în ianuarie 2020, a fost singurul candidat intrat în concurs.

Sanda Toader este director economic al Conpet din iunie 2014, din noiembrie 2012 fiind director financiar, iar în perioada iulie 2011 – octombrie 2012 a fost manager. Anterior, Sanda Toader a fost ordonator principal de credite în sectorul public (iulie 2010-februarie 2011).

După, director coordonator adjunct la Direcția Finanțelor Publice Prahova, administrator public al Municipiului Ploiești în mandatul trecut al actualului primar, Andrei Volosevici. A devenit chiar city-manager, după ce a fost consilier personal al primarului. Ea a renunţat la funcţie în februarie 2011, invocând probleme medicale, dar într-o perioadă în care la nivelul Primăriei circula foarte intens informaţia că Andrei Volosevici n-ar fi tocmai cel mai agreabil şef.

Sanda Toader a fost președintele Consiliului de Administrație al societății Hidro Prahova, compania de apă şi canalizare a Consiliului Judeţean Prahova, unde făcea un frumos tandem cu Cătălina Bozianu, director economic și veșnica șefă a PMP Prahova. Un cuplu care apare într-o nouă prezentare, acum, la Conpet.

Și despre aceste sinecuri la stat într-un material viitor.

„CONPET S.A. funcţionează ca o societate pe acţiuni, conform Legii nr. 31/1990 , republicată, privind societăţile. Suntem o societate deţinută public, conform terminologiei prevăzute în Legea nr. 297/ 2004 privind piaţa de capital, fiind înregistrată la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM)-Oficiul pentru Evidenţa Valorilor Mobiliare (certificat de înregistrare nr. 7227/ 1997).

Începând cu data de 5 septembrie 2013, acţiunile emise de CONPET S.A. s-au tranzacţionat pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori București, sectorul Titluri de Capital, categoria I, sub simbolul “COTE”. Din data de 05.01.2015, acţiunile au fost incluse la categoria PREMIUM. Societatea are un capital social subscris şi vărsat în valoare de 28.569.842,4 lei, împărţit în 8.657.528 acţiuni nominative cu valoarea nominală de 3,3 lei fiecare.”, potrivit site-ului Companiei.

RAPORT DE ACTIVITATE PENTRU PERIOADA MANDATULUI 2019-2022

Dividende

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *