Curtea de Conturi trage de urechi Guvernul pentru modul în care a gestionat situația în pandemie. DNA când se apucă de treabă cu vaccinurile și nu numai?

Investigații| 24.10.2023| 147| 0| Petrache Ecaterina

Raport al Curții de Conturi: Ministerul Sănătății nu a asigurat, în anumite perioade ale pandemiei, cantitățile adecvate de medicamente pentru tratarea Covid-19. Centrele de evaluare a pacienților au fost deschise cu întârziere, astfel că spitalele au fost suprasolicitate.

Curtea de Conturi a desfășurat un audit prin care a evaluat modul în care Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine au gestionat situația din Pandemie pentru a se asigura că sunt acoperite nevoile pacienților, de la medicamente la Centrele de evaluare și solicitarea spitalelor.

Unele planuri de acțiune au fost întreprinse cu întârziere, spune Curtea de Conturi, fapt ce a afectat accesul pacienților la cele mai adecvate forme de tratament și pregătirea spitalelor pentru asigurarea îngrijirii pacienților în stare critică.

Mai mult, faptul că centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere a dus la suprasolicitarea spitalelor, se arată în raport.

Neasigurarea cantităților de medicamente necesare este o altă neregulă descoperită de Curtea de Conturi “Ministerul Sănătății a achiziționat cinci tipuri de medicamente necesare pentru tratarea pacienților cu Covid-19, în valoare de 1.242.421 mii lei, din care achiziția medicamentului Remdesivir reprezintă 73% din totalul achizițiilor efectuate. Neasigurarea de către Minister, în anumite perioade, a cantității adecvate de medicamente necesare tratării pacienților Covid-19, precum și modificarea continuă a protocoalelor terapeutice, sunt factori care au influențat stocurile existente la nivel național și modul de distribuire a medicamentelor”.

Curtea de Conturi consemnează și gestionarea defectuasă a necesarului de medicamente: “În lipsa monitorizării detaliate de către Ministerul Sănătății a stocurilor cu medicamente specifice Covid-19 sau suport Covid-19, respectiv antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare existente la unitățile sanitare spitalicești a afectat următoarele achiziții de medicamente specifice și, implicit, asigurarea unei corespondențe a necesarului pentru fiecare tip de medicament. Modul de repartizare către unitățile sanitare a medicamentelor achiziționate de către Minister pentru tratarea pacienților Covid-19 s-a realizat în funcție de criteriile recomandate de către Comisia de boli infecțioase din cadrul Ministerului Sănătății, însă aceste criterii au avut un caracter general, nu criterii specifice fiecărui tip de medicament. În baza analizei efectuate, auditorii au constatat că repartiția medicamentelor achiziționate de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare a avut impact asupra evoluției pandemiei Covid – 19”.

Recomandările auditorilor pentru Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine:

  • Monitorizarea adecvată a stocurilor de medicamente Covid-19;
  • Evaluarea impactului măsurilor dispuse prin planurile de acțiune pentru a determina gradul de eficiență și eficacitate al acestora;
  • Fundamentarea bugetului alocat pentru “Rezerva Ministerului Sănătății” să se efectueze pe baza unei analize realiste și a unei strategii definite la nivelul Ministerului Sănătății pentru a se evita indisponibilizarea unor fonduri alocate;
  • Constituirea unui grup de monitorizare a medicamentelor cu aprovizionare deficitară care să utilizeze o abordare cu mai multe părți interesate pentru a preveni eventualele lipsuri de medicamente, astfel încât să se efectueze o supraveghere a ofertei și cererii de medicamente și să se identifice medicamentele alternative;
  • Constituirea și revizuirea Rezervei de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide și alte materiale specifice pentru situații speciale, cu respectarea cantităților de produse tehnico-medicale prevăzute de actele normative incidente;
  • Elaborarea și implementarea unei proceduri/metodologii de repartizare a medicamentelor din Rezerva Ministerului Sănătății pentru situații speciale precum și de monitorizare a modului de utilizare a acestor medicamente.

Ce ar mai fi de adăugat? Spitale modulare care nu au fost folosite, unele s-au cam ”aprins”, vaccinuri luate în cantități incredibil de mari, 33 de milioane de doze, conform libertatea.ro, din care câteva milioane expirate și aruncate la gunoi, plus alte 27 de milioane de doze antamate doar de la un producător… Poate ne spune DNA ceva și despre aceste achiziții sau poate doamna Kovesi că este mai aproape de Ursula.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *