România înregistrează unul dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume

Actualitate| 23.10.2023| 113| 0| Petrache Ecaterina

Țara noastră a pierdut în ultimii 10-15 ani circa 20% din forța de muncă dar și foarte multi specialiști, considerat a fi cel mai mare ”exod de creiere” din întreaga lume.

Raportul Băncii Mondiale, denumit “Diagnostic Sistematic de Țară” pentru România, arată că populația aptă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii.

Conform raportului, populația ţării noastre a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030. De asemenea se mai arată că, în ultimii 10 – 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie (de exemplu, medici), cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii, notează Biziday.

Societatea românească “îmbătrânește și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume”, se mai arată în raportul care arată că românii care emigrează sunt de obicei mai tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă.

Din analiza Băncii Mondiale mai reiese faptul că piața muncii din România a rămas în continuare puternic afectată de pandemia de Covid:

“Deși înainte de pandemie, piața muncii din țară beneficia de pe urma creșterii economice solide, în prezent, mulți români încă nu au revenit în câmpul muncii, ceea ce limitează forța de muncă. Piața muncii din România avea rezultate foarte bune înainte de criza generată de pandemia de COVID-19, rata șomajului în intervalul de vârstă 15 – 64 de ani scăzând la 4% în 2019, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani și mult sub media UE, de 6,8%”.

Rata de inactivitate a României (30,8%) este printre cele mai ridicate din UE, iar participarea la piața muncii (69,2% în 2020) este printre cele mai scăzute, ceea ce limitează oferta de forță de muncă pe fondul creșterii cererii dintr-o economie în expansiune.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *