Noi modalități de tratare a cancerului de vezică urinară  

Sănătate| 23.10.2023| 195| 0| Petrache Ecaterina

Rezultatul unei cercetări recente aduce vești bune pentru bolnavii de cancer la vezica urinară. O combinație de medicamente cu anticorpi monoclonali a redus riscul de progresie a bolii sau de deces cu 55%.

Cancerul de vezică urinară este al șaselea cel mai frecvent cancer la bărbați, la nivel mondial.  Boala ucide anual aproximativ 200.000 de persoane, multe din cauza bolii avansate, a metastazelor. Opțiunile de tratament depind de stadiul bolii și pot include intervenția chirurgicală sau medicamente.

Acum, o nouă combinație de medicamente împotriva cancerului pare să prelungească supraviețuirea generală la pacienții cu cancer de vezică urinară avansat, mai mult decât chimioterapiile utilizate în present, ca standard de tratament.

O cercetare, prezentată duminică la  Congresul Sociatății Europene de Oncologie Medicală (ESMO 2023) de la Madrid, arată că o combinație de medicamente cu anticorpi monoclonali, enfortumab vedotin și imunoterapie pembrolizumab, administrată prin perfuzii intravenoase (IV), a redus riscul de progresie a bolii sau de deces cu 55% la pacienții cu cancer de vezică urinară avansat, care nu au fost tratați anterior și la care celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului, prelungind supraviețuirea generală cu o medie de 31,5 luni față de 16,1 luni cu chimioterapia standard.

„Problema cu chimioterapia este că, deși funcționează destul de bine inițial, rezistența apare rapid, iar media de supraviețuirii pentru cancerul de vezică urinară metastatic a fost de aproximativ un an”, a declarat dr. Thomas Powles, profesor de urologie oncologică la Universitatea din Londra și director al Centrului de cancer Barts din Marea Britanie, care a prezentat cercetarea, potrivit CNN.

Conform acestui studiu, la adiministrarea acestor două medicamente împreună, riscul de deces s-a redus peste 50%,  dublând supraviețuirea și  obținând o remisiune durabilă pe termen lung.

Noile rezultate ale cercetării vin într-un moment în care Statele Unite se confruntă cu o penurie semnificativă de medicamente de chimioterapie pe bază de platină, inclusiv carboplatin și cisplatin.

Studiul de fază 3 a inclus 886 de pacienți care au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie cicluri de trei săptămâni ale combinației enfortumab vedotin și pembrolizumab, administrate sub formă de perfuzii IV, fie un tratament de chimioterapie numit gemcitabină cu cisplatin sau carboplatin.

Următorul pas pentru echipa de cercetare este de a trimite datele Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) și la alte agenții din întreaga lume și să obțină urgent aprobarea acestui tratament.

Rezultatele cercetărilor efectuate de dr. Powles și colegii săi au potențialul de a schimba standardul de tratament pentru cancerul de vezică urinară avansat, a declarat dr. Toni Choueiri, director al Centrului Lank pentru oncologie genito-urinară de la Institutul american de cancer Dana-Farber.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *