Pelerinajul la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a început de sâmbătă când raclele cu moaște au fost scoase spre închinare.
Pelerinii se pot închina în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale la cinstitele moaște ale Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie.
Procesiunea „Calea Sfinților” va avea loc marți de la ora 12:00 când vor fi aduse Icoana Maicii Domnului „Panaghia Soumela” și Mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Programul complet al manifestărilor religioase poate fi consultat aici!
– prima coloană va pleca de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – Bdul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii);
– a doua coloană va pleca de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” -Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: Str. Bibescu Vodă, baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).
– ambele coloane se vor întâlni, la baza Dealului Patriarhiei, cu delegaţia din Grecia purtând Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Panagia Soumela şi racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi vor urca, în procesiune, spre Catedrala Patriarhală.
La ora 13.00, la Catedrala Patriarhală, va avea loc primirea Sfintelor Moaște de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul Mare de Vară.
Sfânta Icoană şi Sfintele Moaşte vor fi depuse apoi spre închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini.
Programul liturgic în perioada 21-29 octombrie 2023 se va desfășura după cum urmează:
– Luni, 23 octombrie 2023:
- 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
- 16:00 – 20:00 – Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală.
– Marți, 24 octombrie 2023:
- 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
- 12:00 – 13:00 – Procesiunea Calea Sfinților.
- 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală.
– Miercuri, 25 octombrie 2023:
- 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
- 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.
– Joi, 26 octombrie 2023, la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir:
- 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul Mare de Vară.
- 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură lângă Altarul Mare de Vară.
- 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.
– Vineri, 27 octombrie 2023, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor:
- 09:30 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
- 08:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară.
- 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală.
– Sâmbătă, 28 octombrie 2023:
- 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
- 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.
– Duminică, 29 octombrie 2023:
- 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul Mare de Vară.
- 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Patriarhală.
Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.
Cine a fost Sf Dimitrie cel nou?
După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dimitrie este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei.
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov este celebrat în fiecare an la data de 27 octombrie, moment în care, în București se organizează cel mai mare pelerinaj la moaștele sfântului.
Sf Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo din Bulgaria. Probabil că părinții săi erau simpli țărani, așa cum este menționat în scrierile bisericeșt. Tot aici se spune că a fost foarte credincios încă din copilărie, postind și rugându-se cu tărie. Așa cum se arată în Viețile Sfinților, Sf. Dimitrie cel Nou a fost inițial păstor de vite în satul său natal. Și-a petrecut o lungă perioadă din viață într-o peșteră din apropierea locului în care s-a născut, în post aspru, abstinență și rugăciune, complet izolat de lume. După moartea sa, moaștele sale au fost găsite de localnici în apele râului și au fost așezate în biserica din satul Basarab.
În timpul Războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaștele Sfântului Dimitrie pentru a-i împiedica pe soldații turci să le profaneze. El plănuia să le ducă în Rusia, însă atunci când cortegiul a trecut prin București, în iunie 1774, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, un negustor bogat și a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Munteniei, moaștele au fost predate în dar credincioșilor ortodocși români pentru a-i mângâia pentru suferințele și pierderile suferite în timpul războiului.
Moaştele Sf. Dimitrie cel Nou au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din Bucureşti în secolul al XVIII-lea.
Lasă un răspuns