RAR Auto-Pass, un document obligatoriu la orice vânzare de autoturisme

Actualitate| 20.10.2023| 286| 0| Petrache Ecaterina

Autoritățile române vor introduce un nou document la achizitionarea unui autoturism sau autoutilitară. Documentul, care poarta denumirea de RAR Auto-Pass, este obligatoriu la orice vânzare de autoturisme.

Acesta va putea fi obținut în format electronic de către șoferi, contra-cost, printr-o cerere adresată RAR, pentru „autoturisme și autovehicule utilitare uşoare”.

Solicitantul va transmite către RAR o cerere al cărei model este publicat într-un format care permite descărcarea şi editarea sa în scopul completării în format electronic, pe pagina proprie de internet a regiei. Cererea va fi însoțită de copia actului de identitate în format electronic.

În cerere se vor preciza numărul de identificare și seria cărții de identitate a autoturismului sau ale autovehiculului utilitar uşor pentru care se solicită certificatul „RAR Auto-Pass”.

Conform proiectului de act normativ, în eventualitatea în care RAR nu deține date despre autoturismul în cauză, Registrul va putea, în schimb, să elibereze un act în format electronic în care se va preciza că „nu deține informații”.

În certificatul Auto-Pass vor fi înscrise: data inspecţiei, numărul de identificare al autovehiculului, valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului, dar și informații despre „tipul prestaţiei”. Acestea pot fi următoarele: „reparaţie / întreţinere / revizie periodică / reglare funcţională / modificare constructivă / reconstrucţie / actualizare software / înlocuire sezonieră a anvelopelor”.

El va atesta istoricul mașinii și numărul de kilometri parcurși. Registrul Auto Român va colecta și stoca datele obținute în urma controlului obligatoriu, efectuat în cadrul procedurii de Inspecție Tehnică Periodică (ITP).

Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor și ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *