Fructul de toamnă cu multiple beneficii 

Sănătate| 16.10.2023| 146| 0| Petrache Ecaterina

Toamna este timpul propice pentru a ne hrăni cu alimente sănătoase, bogate nutritiv, cu multiple beneficii. Fructele şi legumele toamnei ne oferă o paletă vastă de vitamine, însă vedeta rămâne o legumă clasică, despre care nutriționiștii spun că ar fi bine să o includem în dieta zilnică cât mai mult posibil dar pe care o putem folosi și în cosmetică.

Vorbim despre dovleac, o legumă versatilă din care se pot face preparate delicioase şi care poate aduce multiple beneficii pentru sănătate.

Potrivit experților în nutriție, dovleacul este o legumă pe care ar trebui să o consumăm pe toată perioadei toamnei, mai ales că aduce un aport considerabil de nutrienţi şi antioxidanți benefici organismului.

Iată câteva motive pentru care să incluzi dovleacul în dieta ta zilnică.

  • Dovleacul este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, niacină, acid folic, fier, magneziu, fosfor și potasiu.
  • Dovleacul este bogat în antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul și alte carotenoide, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și contribuie la menținerea sănătății pielii și a vederii.
  • Beta-carotenul din dovleac este transformat de organism în vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor și a vederii. Consumul adecvat de vitamina A poate ajuta la prevenirea deficiențelor de vedere.
  •  Dovleacul conține vitamina C, care întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, contribuie la vindecarea rănilor și la producerea de colagen pentru o piele sănătoasă.
  • Dovleacul este o sursă bună de fibre, care susțin sănătatea tractului digestiv, ajutând la prevenirea constipației și la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
  • Dovleacul este sărac în calorii și bogat în fibre, ceea ce îl face un aliment excelent pentru controlul greutății și menținerea unei diete sănătoase.
  • Dovleacul conține potasiu, care ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la susținerea sănătății inimii.

Dovleacul poate fi folosit într-o varietate de rețete, de la supe și piureuri la prăjituri și salate. Poți găti dovleacul în mai multe feluri, inclusiv copt, fiert, prăjit sau la aburi. Asociat într-o dietă echilibrată cu alte fructe şi legume poate conduce la o serie de beneficii pentru o sănătate optimă pe termen lung, spun experții în nutriție de la healthline.com.

Deși pare neobișnuit, dovleacul poate fi folosit cu succes pentru prepararea cosmeticelor homemade cu ajutorul robotului  multifuncțional de bucătărie. Dovleacul este bogat în vitaminele A, B1 și C și conține o cantitate mare de betacaroten.  Astfel, dovleacul plăcintar este un ingredient perfect pentru a face măști și creme, obținând o piele luminoasă și hidratată. Iată câteva opțiuni de cosmetice pe care le poți prepara la aparatul tău multifuncțional de bucătărie:

  • mască de dovleac cu miere – este o mască de refacere, acționează asupra pielii uscate, hidratând în profunzime și minimizând aspectul porilor dilatați;
  • cremă cu ulei de semințe de dovleac – hidratează tenul matur și îi oferă fermitate;
  • exfoliant pentru corp cu dovleac și zahăr – stimulează regenerarea pielii și îi oferă un restart.

Pentru aceste produse de îngrijire poți folosi un piure de dovleac crud, dat prin blender pentru a fi cât mai cremos. Îți poți face de fiecare dată o cantitate ajustată nevoilor tale pentru a folosi mereu creme și măști proaspăt preparate.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *