Decizie importantă a ÎCCJ în dosarul de corupție „Ciuperceasca” în care Andreea Cosma primise 4 ani cu executare: repune cauza pe rol și se așteaptă hotărârea CJUE pentru prescripția faptelor

Investigații| 15.10.2023| 477| 0| Virgil Rădulescu

Un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție – format din magistrații Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cârnaru – a decis să NU înceteze procesul penal pe prescripție în cazul fostei deputate PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, ci să repună cauza pe rol și să discute consecințele ”existenței” pe rolul Curtii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE )a unor procese privind ne-retroactivarea deciziilor CCR pe prescripție, pe principiul legii penale mai favorabile, în dosarele de corupție, potrivit portalului Instanței supreme.

Înalta Curte a repus pe rol joi, 12 octombrie, dosarul de corupție în care Andreea Cosma a scăpat prin prescripție după ce primise, inițial, o condamnare de 4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, faptă comisă în calitate de notar, în legatură cu înstrăinarea activelor în valoare de 17 milioane de lei ale Cazărmii Ciuperceasca. Fiica fostului baron PSD de Prahova, Mircea Cosma, se va prezenta din nou în instanță, pe 26 octombrie, când judecătorii vor dezbate efectele deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu „marea prescripție”.

În decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii „Ciuperceasca”, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, precum şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit câte 4 ani închisoare cu executare.

Ulterior, în iunie 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza la rejudecare.

În decembrie 2015, DNA a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, la data faptei notar public, pentru complicitate la abuz în serviciu. Au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar fostul deputat PDL Florin Anghel, la data faptei preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la abuz în serviciu, precum şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, împuternicit cu atribuţii de director general, acuzat de abuz în serviciu.

În decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii „Ciuperceasca”, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

În iunie 2020, Înalta Curte a anulat condamnarea de 4 ani de închisoare a Andreei Cosma. Ea fusese condamnată la 4 ani de detenție efectivă în decembrie 2018.

În luna aprilie 2023, Curtea de Apel Ploieşti a dispus, încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii, în ceea ce îi priveşte pe Andreea Cosma, acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, Florin Serghei Anghel, fost preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şi Dănuţ Cornea, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, acuzat de abuz în servici, faptele având legătură cu vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii Ciuperceasca, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

Totuşi, instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de SC Plopeni Industrial Parc SA şi obligă inculpaţii la plata, în solidar, a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului „Ciuperceasca”.

„Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andreea”, se arată în decizia instanţei, la data respectivă.

De asemenea, instanţa admite acţiunea civilă formulată de SC Plopeni Industrial Parc SA şi obligă pe inculpatul Cornea Dănuţ Marcel să plătească părţii civile suma de 42.297 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii a două contracte de servicii.

Însă, decizia Curţii de Apel Ploieşti nu a fost definitivă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„Cazarma 1375 Ciuperceasca” situată în județul Prahova era, la data faptelor, parte a S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., agent economic cu capital integral de stat având ca unic acționar Consiliul Județean Prahova. În anul 2007 aceasta avea, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafață totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp – teren fără construcții – pădure și 14.166,53 mp teren cu construcții.

În cursul anului 2008, inculpatul Cornea Dănuț Marcel a procedat la înstrăinarea activului „Ciuperceasca” aparținând S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., prin negociere, încălcându-și atribuțiile ce-i reveneau în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acționarilor mandatată special de Consiliul Județean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operațiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate și în baza unei procuri emise cu depășirea competențelor și cu încălcarea dispozițiilor legale.

Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuț Marcel a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, președinte al Consiliului Județean Prahova de la acea dată care, cu depășirea competențelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuț Marcel era împuternicit să vândă integral activul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, așa cum era prevăzut în procedurile legale.

Totodată, pentru comiterea infracțiunii inculpații Anghel Florin Serghei și Cornea Dănuț Marcel au fost ajutați de inculpata Cosma Andreea, notar public, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”, fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind achizițiile publice și fără a se ține seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare „Valori de piață-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008.

Prin încheierea unui număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11.06.2008 – 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca” este în sumă de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferența între valoarea de preluare a bunurilor vândute și prețul vânzării.

Totodată, activitățile menționate au dus la obținerea unor foloase necuvenite de către reprezentanții mai multor societăți comerciale care au achiziționat diverse părți ale activului menționat la valori sub prețul de piață practicat în perioada respectivă.

În plus, în perioada decembrie 2005 – iulie 2008, Cornea Dănuț Marcel a prejudiciat S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. prin aceea că:

– a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112,58 lei, având ca obiect investiții care nu erau benefice societății, cu o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate și regularitate,

– a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 31.725,22 lei, având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate și regularitate,

– a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiții la un bun care nu aparținea societății și nu erau benefice activității acesteia, la o valoare mai mare decât valoarea estimată,

– a angajat societatea la plata unor servicii de consultanță juridică și contabilă, în baza a 8 contracte și a unui act adițional, documente pe care le-a semnat fără existența unor referate de necesitate și fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfășurarea unei proceduri de achiziție publică. În acest mod societatea a fost păgubită cu suma de 154.857,80 lei, fiind obținute foloase necuvenite pentru părțile contractante.

Prejudiciul produs în dauna S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. este de cu suma totală de 18.694.990,34 lei (în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca”), reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

VEZI Combaterea fraudei care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii
Europene: normele naționale privind prescripția în materie penală trebuie
să permită o prevenire și o reprimare efective

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *