Situație îngrijorătoare. Bani din fondul de rezervă pentru medicamente și spitale

Sănătate| 13.10.2023| 104| 0| Petrache Ecaterina

Problemele de finanțare ale sistemului public de sănătate semnalate de presă dar și de către asociațiile de pacienți în ultima perioadă, sunt cumva recunoscute prin declaratia recentă a premierului Ciolacu.

Lipsa de medicamente acordate prin programele naționale de sănătate sau a unora dintre cele compensate, nu a fost recunoscută până acum de catre reprezentanții instituțiilor abilitate în domeniu iar, pentru lipsa finanțării programelor vina a fost data de la unii la alții. Ministerul Sănătății a anunțat de mai multe ori măsuri pentru rezolvarea acestora, însă problemele persistă în continuare. Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că problema ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare, prin alocarea unor sume din fondul de rezervă al guvernului.  Premierul susține că a discutat în acest sens cu ministrul Finanțelor și cu cel al Sănătății.

„Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente și programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

Săptămâna trecută, guvernul a aprobat un memorandum pentru suplimentarea bugetului CNAS cu 2,5 miliarde de lei pentru decontarea medicamentelor și serviciilor medicale.

Situația finanțării sistemului public de sănătate și a programelor naționale de sănătate a făcut obiectul unei întâlniri între conducerea Ministerului Sănătății și asociațiile de pacienți dar măsurile se lasă așteptate. “Programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naționale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament și fără nicio altă soluție. Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, avertizau asociațiile de pacienți, pe 19 septembrie.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *