Creștere alarmantă a cazurilor de diabet

Sănătate| 13.10.2023| 122| 0| Petrache Ecaterina

Numărul pacienţilor diagnosticați cu diabet a crescut în ultimii cinci ani, cu peste 30%, afirmă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.

Conform acestuia, această tendinţă de creştere a cazurilor de diabet poate fi combătută prin prevenţie. Contractul cadru prevede o serie de serviciile medicale de prevenţie care pot fi accesate gratuit de către asigurați: hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară.

În ceea ce priveşte femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigaţii medicale de prevenţie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: senologie imagistică, examen Babeş-Papanicolau la doi ani, VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecţia cu sifilis.

Potrivit președintelui CNAS, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, sunt 1.028.277 asiguraţi incluşi în Programul naţional de diabet zaharat şi 17.762 în Programul naţional de boli cardiovasculare.

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18 – 39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultaţii, cele mai multe în Bucureşti – 959, Timiş – 330, Iaşi – 239, Arad – 139, Constanţa – 127.

„În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă, dintre care: 3.522 – glicemie, 2.563 – colesterol seric total, 2.774 – LDL colesterol”, a mai transmis preşedintele CNAS.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *