Servicii de psiho-oncologie pentru bolnavii de cancer și aparținători

Sănătate| 12.10.2023| 100| 0| Petrache Ecaterina

Noi servicii de psiho-oncologie pentru pacienții cu cancer și susținătorii lor au fost introduse prin Ordinul 3.303/2023 al Ministrului Sănătății, intrat în vigoare recent.

Conform acestuia, psihologii cu formare complementară în psiho-oncologie primesc responsabilități precum desfășurarea de terapie individuală și de grup, evaluarea simptomelor fizice și psihologice ale pacienților oncologici, gestionarea problemelor psihologice asociate bolii, precum anxietatea, depresia și altele, și furnizarea de suport atât pacienților, cât și susținătorilor acestora.
Serviciile constau în consultații pentru identificarea simptomatologiei psihoemoționale pentru fiecare dintre aceste categorii de persoane, fiecare având dreptul la o ședință lunară, cu o durată de 50 de minute. În plus, aceste categorii de persoane beneficiază și de consiliere psihologică (inclusiv a doliului, pentru familie și copii), ședințele având tot o durată de 50 de minute, dar cu o frecvență bilunară.
Norma introduce și câteva concepte noi de servicii disponibile pentru pacienții oncologici, aparținători și pentru persoanele de susținere ale acestora, concepute pentru a oferi sprijin și ajutor emoțional, social și fizic pe tot parcursul perioadei de diagnostic și tratament al cancerului:

  • serviciul grup de suport;
  • serviciul grup de terapie;
  • serviciul de terapie ocupațională;
  • serviciul de terapie prin mișcare.

Grupul de suport este format din persoane care sunt diagnosticate cu același tip de boală oncologică sau se confruntă cu probleme similare generate de o boală oncologică. Întâlnirile vor avea o durată de 100 de minute pe zi, cu o frecvență de 2 astfel de întâlniri lunar.
Grupul de terapie este un grup de suport organizat pentru o perioadă limitată de timp, cu scopul de a restructura noțiunile cognitive cu privire la boala oncologică. Aceste servicii vor avea o durată de 150 de minute pe zi, iar întâlnirile vor putea fi de două ori pe lună.
Terapia ocupațională este un serviciu de sprijin cu misiunea specifică de a oferi ajutor persoanelor diagnosticate cu diverse tipuri de patologii oncologice în scopul îmbunătățirii calității vieții acestora, pentru un mod de viață cât mai sigur și independent posibil și utilizează activitățile sau ocupațiile pacienților din viața de zi cu zi ”pentru a promova sănătatea, bunăstarea și capacitatea de a participa la activitățile importante din viață”. Norma prevede o singură astfel de ședință lunară, cu o durată de 100 de minute.
Terapia prin mișcare reprezintă activitatea fizică planificată, structurată, repetitivă și direcționată către îmbunătățirea sau menținerea aptitudinilor fizice ale corpului pacientului diagnosticat cu o patologie oncologică. În ceea ce privește această din urmă procedură, ordinul alocă 8 ședințe în fiecare lună (câte două pe săptămână), cu o durată a ședinței de 100 de minute.
Susținătorii persoanelor bolnave de cancer beneficiază și de alte facilități, anul trecut intrând in vigoare o lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *