Inspectorii ANSVSA se alătură luptei împotriva drogurilor

Economie| 12.10.2023| 108| 0| Virgil Rădulescu

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor s-a implicat în  lupta împotriva drogurilor și, prin Direcțiile județene, a demarat controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală. În urma controalelor efectuate, multe probe prelevate din seminţe de cânepă şi mac au fost trimise pentru analize în cadrul Laboratorului naţional de referinţă pentru a verifica dacă sunt contaminate cu THC şi alcaloizi de opium.

Acțiunile de control se desfășoară la nivel național la inițiativa președintelui ANSVSA, dr. Alexandru Bociu. Astfel, în perioada 25 septembrie – 30 octombrie, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor vor efectua controale oficiale la importatori/depozitari de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de semințe de cânepă și mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, respectiv la procesatori comercianți care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.
De asemenea, controale oficiale se vor organiza la depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, alte depozite alimentare, unități de fabricare/obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie/patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care introduc/ar putea introduce pe piață semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin.
Totodată, vor fi verificate și unitățile care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.
Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.
Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referință în domeniul siguranței alimentelor.
În situațiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.
„ANSVSA se alătură luptei împotriva drogurilor şi, în acest sens, am demarat un control, la nivel naţional, care se desfăşoară la procesatori, comercianţi şi importatori. Noi facem în permanenţă astfel de controale, chiar în luna aprilie am mai avut un control tematic la nivel naţional, dar având în vedere solicitările care au venit de la alte structuri ale statului român, am dorit să intensificăm, să întărim aceste controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare non-animale. Avem un Institut de sănătate publică veterinară care colaborează cu toate instituţiile statului român de mai mult timp, facem foarte multe analize şi foarte multe testări. Vin de la Poliţie, de la DIICOT, de la Tribunal, pentru o a doua opinie”, a precizat Alexandru Bociu.
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *