Procuror prahovean, cercetat abuziv de DNA, promovat șef al Biroului de combatere a infracțiunilor de mediu din Parchetul General

Investigații| 11.10.2023| 599| 0| Virgil Rădulescu

Secția pentru procurori a CSM a aprobat marți delegarea în funcția de procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor de mediu din Parchetul General a procurorului Aurelian Constantin Mihăilă, actual procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, potrivit ordinii de zi a CSM.

În februarie 2022, fostul adjunct al șefului Parchetului Curții de Apel Ploiești, Aurelian Mihăilă, a fost propus de procurorul general Gabriela Scutea șef al unui serviciu din Parchetul instanței supreme. Atunci propunerea s-a lovit de refuzul Secției pentru procurori a CSM. Un an și jumătate mai târziu, Mihăilă a devenit șef peste toate dosarele de Mediu.

„Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat delegarea in functia de procuror sef al Biroului de combatere a infractiunilor de mediu al Serviciului pentru coordonarea activitatii in domeniile prioritare ale Ministerului Public din cadrul Sectiei de urmarire penala a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a domnului MIHAILA AURELIAN – CONSTANTIN, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, incepand cu data de 15.10.2023, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.”

În 2016, procurorul Mihăilă, una dintre victimele paraditorilor de la DNA Ploiești (Mircea Negulescu, Lucian Onea și Cerasela Răileanu), a fost acuzat de DNA de două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, precum și de cercetare abuzivă. DNA susținea că Mihăilă i-ar fi permis unui ofițer de poliţie accesul la informaţii secrete pentru ca acesta să promoveze în funcţii de conducere în Poliție.

Potrivit rechizitoriului DNA, în vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat.

În aceeași perioadă, Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații. Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploiești, pentru a fi valorificată.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea, în luna iunie 2019, lui Mihăilă Aurelian Constantin, ca urmare a retragerii de către P.Î.C.C.J – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a apelului. Apelul fusese formulat de Direcția Națională Anticorupție (anterior operaționalizării SIIJ) împotriva sentinței penale pronunțate. la data de 14 iunie 2018. de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr. 2457/1/2016.

Procurorul Aurelian Mihailă a fost delegat marti, 10 octombrie 2023, în functia de șef al Biroului de combatere a infracțiunilor de mediu al Serviciului pentru coordonarea activității în domeniile prioritare ale Ministerului Public din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție. Delegarea a fost dispusă de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea șefului PICCJ.

Aurelian Mihăilă va gestiona din noua funcție toate dosarele privind infracțiunile de mediu din România, în condițiile în care mai multe autorități, printre care și SRI în ultimul raport public de activitate (din 2020, vezi Raportul SRI AICI) au avertizat că grupări de criminalitate organizate activează în acest domeniu.

Și, dacă tot vorbim de problemele majore de mediu cu care se confruntă România, din cauza grupărilor de infractori care ard sau depozitează ilegal diferite tipuri de deșeuri produse în țară sau în străinătate, iată și un COMUNICAT al DNA, transmis astăzi:

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 498/VIII/3 din 26 aprilie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
NICOLESCU DINU-OCTAVIAN, la data faptei director economic în cadrul Ministerului Mediului, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 3.478.438 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.
În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei.
Pentru a disimula adevărata proveniență a unei părți din suma de bani primită cu titlu de mită (354.903 lei), inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian ar fi efectuat mai multe depuneri bancare de numerar și transferuri succesive de bani între conturile proprii.
În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra a două imobile și asupra sumei de 25.000 euro, ridicată de la inculpat cu ocazia efectuării percheziției domiciliare.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de ne vinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *