FACIAS reclamă cheltuielile exorbitante ale statului în dosare penale fără vinovaţi

Actualitate| 11.10.2023| 75| 0| Virgil Rădulescu

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a adresat recent o solicitare formală către Ministerul Justiţiei, Ministerului Public şi Ministerului de Finanţe, cerând detalii privind sumele cheltuite de stat pentru instrumentarea dosarelor penale care, ulterior, au fost infirmate sau clasate de instanţele de judecată.

Motivele acestei solicitări se bazează pe îngrijorarea legitimă a FACIAS faţă de modul în care sunt alocate şi cheltuite fondurile publice în cadrul proceselor judiciare, în special în cazurile în care aceste procese nu ajung la un rezultat juridic concret. În absenţa unui răspuns clar şi detaliat din partea instituţiilor menţionate, experţii din cadrul FACIAS au realizat o analiză independentă a costurilor. Concluzia? Suma totală alocată pentru dosarele respective se ridică la o cifră alarmantă de peste 10 milioane de euro.

Cine răspunde pentru banii pierduţi?

Această situaţie pune sub semnul întrebării eficienţa şi eficacitatea resurselor cheltuite în procesul de cercetare penală. Pe fondul unui număr semnificativ de dosare soluţionate cu clasare sau cu decizii care constată costuri umflate, FACIAS se întreabă cine va răspunde pentru această gestionare ineficientă a banului public?

FACIAS solicită o analiză amănunţită şi transparentă a acestor cheltuieli şi militează pentru necesitatea unui control mai strict şi a unei gestionări mai responsabile a fondurilor alocate acestor activităţi.

Acest subiect va face obiectul dezbaterii „Statul de Drept Înseamnă Nicio Condamnare fără Probe”, organizată în data de 19 octombrie 2023, ora 11:00, de FACIAS şi Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii.

Biroul de Presă FACIAS

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *