Bilanț îngrijorător: 3 din 100 de români suferă de tulburări  mintale și de comportament

Sănătate| 10.10.2023| 156| 0| Petrache Ecaterina

Sănătatea mintală pe care o sărbătorim astăzi este și un prilej în care să reflectăm asupra importanței acesteia, mai ales că statisticile sunt ingrijorătoare.

În România prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat, în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri la 100.000 de persoane în anul 2012, la 2890 cazuri la 100.000 de persoane, ceea ce însemnă 3 cazuri la 100 de persoane, în anul 2021.

Cât privește bolile psihice avem aceleași creșteri foarte mari.  Prevalența acestora, reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament, a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani.

Astfel, de la 218 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2012 a ajuns la 1.304 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2021 și trendul este unul crescător.

La nivel mondial, informații relevante ne arată că lucrurile nu stau bine nici la capitolul cazuistică, nici ca tratament și nici ca alocare bugetară:

  • 970 milioane persoane trăiesc cu o afecțiune mintală (1 din 8 persoane);
  • 52,4% dintre persoanele cu afecțiuni mintale sunt de genul feminin;
  • se estimează că doar 29% din persoanele cu psihoză beneficiază de servicii de sănătate mintală;
  • în medie, sănătatea mintală primește doar 2% din bugetele de sănătate;
  • dintre persoanele care suferă de afecțiuni mintale 31% prezintă tulburări de anxietate, 28,9% tulburări depresive, 11,1% tulburări de dezvoltare, 8,8% deficit de atenție și tulburări de hiperactivitate, 4,1% tulburări bipolare, 4,1% tulburări de conduită, 2,9%, tulburări de spectru autism, 2,5%, schizofrenie și 1,4% prezintă tulburări alimentare;
  • 703 000 oameni au murit prin suicid, rata mortalității prin suicid fiind de 9 decese la 100.000 persoane.

Aceste date ar trebui să îngrijoreze și să fie luate măsuri pentru că sănătatea mintală este un lucru vital care ne permite să funcționăm și să ne dezvoltăm ca persoane, membri ai familiei și ai comunității.

Ne ajută să facem față stresului și să ne adaptăm la schimbare, să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni. Ne sprijină în procesul de învățare și ne ajută să lucrăm productiv.

Pentru cetățeni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională.

Pentru societăți, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

Din păcate, tânăra generație este tot mai afectată și măsurile lipsesc. Anxietatea, dependențele, depresia și multe alte tulburări mintale și de comportament sunt tot mai prezente chiar de la vărste fragede. Partea bună a lucrurilor este că tot mai mulți ajung în cabinetele specialiștilor, semn că am depășit vechile concepții privind consultul la psihiatru sau psihoterapeut.

Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama de stigmatizare.

Persoanele care suferă de afecțiuni mintale au nevoie de suport și asistență medicală, dar stigmatizarea, discriminarea și încălcările drepturilor oamenilor cu afecțiuni mintale sunt larg răspândite în comunitățile de pretutindeni.

În ciuda importanței sale, domeniul sănătății mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulți oameni, atingerea și menținerea sănătății mintale este o provocare.

Pentru fiecare țară este necesară identificarea acțiunilor prioritare, dar beneficiile investiției în domeniul sănătății mintale sunt clare: se reduce suferința și sănătatea publică este îmbunătățită, se realizează o mai puternică protecție a drepturilor omului și se obțin rezultate economice și sociale mai bune.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *