„Cornul și laptele” este un program introdus în școli de guvernul României, începând cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din grădinițe și din școli generale. Media beneficiarilor este de aproape două milioane de copii anual.
Elevii din județele Prahova și Vâlcea sunt singurii din țară care primesc cornul și laptele. De acest program ar fi trebuit să beneficieze peste două milioane de elevi, dar autoritățile nu au pornit încă licitațiile, deși a trecut aproape o lună de când au început școlile.
Copiii din aceste două județe beneficiază de acest Program pentru simplul motiv că autoritățile locale au semnat contractele cu firmele distribuitoare în anii anteriori și acestea nu au expirat.
De pildă, în Prahova, în luna iulie a anului trecut, Consiliul Judeţean a lansat licitaţia pentru distribuirea de cornuri, lactate şi fructe în unităţile de învăţământ din judeţ, iar contractul prevedea că va fi încheiat pentru livrarea gustărilor gratuite, în școli și grădinițe, în următorii patru ani.
Hotărârea de Guvern 652/2023 care conține Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost publicată în Monitorul Oficial 728 din 8 august 2023. Măsura se dorește a fi o armonizarea politicilor autohtone în materie cu cele europene și prevede distribuirea gratuită de fructe, legume, lapte, produse lactate şi produse de panificaţie pentru preşcolari şi elevi. Scopul acestui program este de a promova o alimentaţie sănătoasă şi de a stimula consumul de produse locale în rândul copiilor și se bazează pe două componente: una de distribuţie şi una de educaţie.
Noutatea programului pentru anul şcolar 2023-2024, comparativ cu anii precedenți, este că se vor distribui mai multe porţii de lapte şi produse lactate decât în anii precedenţi. De asemenea, se vor oferi produse adecvate pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.
De acest program vor beneficia aproape 1,9 milioane de preşcolari şi elevi, care vor primi pe parcursul săptămânii câte două porţii de fructe şi/sau legume (comparativ cu una, anul trecut), trei porţii de lapte (față de două), două porţii de produse lactate (față de una) şi cinci porţii de produse de panificaţie (în loc de trei).
Pentru anul şcolar 2023-2024, bugetul programului este de aproape 750 milioane lei, din care 86 milioane reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar restul ajutor financiar naţional.
În anii trecuți. Programul „Cornul, laptele” a mai dat rateuri, dar de această dată a început cu stângul de-a binelea, deși la el au fost acum adăugate și fructe și legume, numindu-se acum „Cornul, laptele, fructele și legumele”.
La aproape o lună de când anul școlar a început, exceptând cele două județe amintite, nici un preșcolar, elev de primară șau școală gimnazială nu a văzut pe bancă vreuna dintre cele 2 porții de fructe sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație săptămânale, cum prevede HG nr. 652/2023. Cauzele pleacă de la autoritățile locale care ori nu au pornit încă licitațiile, ori nu știu să aplice procedurile, ori s-a întârziat fiindcă Guvernul nu a emis reglementările pentru desfășurarea licitațiilor și a programului la timp.
Potrivit HG nr. 652/2023, elevii ar trebui să primească următoarele fructe și legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină de rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași și castraveți, în porții de cel puțin 100 g de fructe și cel puțin 200 g de legume, inclusiv legume sub formă de amestec. Acestea trebuie să fie preparate și gata de consum, în stare proaspătă, iar porțiile trebuie ambalate individual.
În ședința CJ Prahova, de la sfârșitul lunii august a.c., consilierii județeni au supus discuției și votului în plen și proiectul de hotărâre ce vizează punerea în aplicare, în următorii ani școlari, a programului „Lapte și corn”. După cum se arată în textul hotărârii, au fost aprobate, în vederea punerii în aplicare a Programului pentru școli în perioada 2023-2029, produsele care vor fi achiziționate pentru distribuirea în anul școlar 2023-2024, precum și în anii școlari 2024-2025 și 2025-2026, la nivelul județului, mai exact: lapte UHT alternativ cu iaurt, mere, corn/baton alternativ cu biscuiţi uscaţi.
Totodată, pe lângă produsele menționate, consilierii județeni au mai stabilit și care vor fi, pentru următorii trei ani școlari, măsurile educative care vor însoţi distribuţia fructelor şi a laptelui. Mai exact, este vorba despre: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui şi/sau la unităţi de condiţionare, ambalare, depozitare şi procesare a fructelor şi legumelor şi/sau la unităţi de procesare a laptelui, la sediul grupurilor şi/sau organizaţiilor de producători de fructe şi legume şi/sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume şi lapte, la staţiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creştere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume, lapte şi produse lactate, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete şi/sau alte produse lactate care nu se distribuie şi/sau miere, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii; organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice, organizarea de alte activităţi extraşcolare; utilizarea de materiale didactice/educative care să prezinte preșcolarilor și elevilor informații adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanțuri de aprovizionare și produse locale, producția ecologică și combaterea risipei alimentare.
VEZI AICI HOTĂRÂRE pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024
Programul pentru şcoli al României este parte integrantă a Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să îmbunătățească starea de sănătate și bunăstarea copiilor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.
Lasă un răspuns