Pacienții cronici lăsați fără medicamente

Sănătate| 08.10.2023| 197| 0| Petrache Ecaterina

În ultimele luni pacienții cronici au întâmpinat frecvent probleme în a cumpăra anumite medicamente care, fie se găsesc foarte greu și se așteaptă chiar și o lună de zile, fie lipsesc din farmacii. 

Farmaciștii spun că lipsesc o serie de medicamente iar listele cu medicamente compensate sau gratuite se schimbă de la o lună la alta, cu întârziere. Mai multe asociații de pacienți atrag atenția asupra faptului că întârzierea rectificării bugetare are un impact negativ asupra derulării programele naționale de sănătate, care au rămas fără finanțare de aproape trei luni. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului Sănătății, asociațiile au cerut intervenția instituției pentru asigurarea fondurilor necesare Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru decontarea medicamentelor și serviciilor de sănătate din programele naționale. În privința introducerii de noi molecule pe lista medicamentelor compensate, Ministerul Sănătății nu poate da un termen, proiectul de act normativ fiind blocat pe circuitul interministerial. Ultima decizie de introducere de noi molecule pe lista medicamentelor compensate a fost luată în aprilie. În septembrie, CNAS susținea că Ministerul Finanțelor a aprobat o soluție menită să rezolve problema în trimestrul III prin folosirea unor sume din bugetul pentru trimestrul IV al anului. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că guvernul a aprobat săptămâna trecută un memorandum pentru suplimentarea bugetului CNAS cu 2,5 miliarde de lei pentru decontarea medicamentelor și serviciilor medicale.

Potrivit asociațiilor de pacienți, lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.

“Programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naționale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament și fără nicio altă soluție. Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, avertizau asociațiile de pacienți în septembrie.

Asociațiile au solicitat Guvernului să ia măsuri urgente și să deblocheze banii necesari sistemului medical.

Mesajul a fost transmis de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Anterior, mai multe asociații de pacienți au cerut Guvernului eliminarea scutirilor de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), o măsură care ar putea aduce anual circa 1 miliard de euro în plus la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și care reprezintă principala sursă de finanțare a programelor publice de sănătate din România.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *