Castanele, beneficii pentru inimă, creier și oase

Sănătate| 08.10.2023| 181| 0| Petrache Ecaterina

Castanele reprezintă alegerea gustoasă și sănătoasă a tomnei. Acestea sunt o sursă de fibre dietetice, care contribuie, printer altele   la menținerea sănătății sistemului digestiv și la gestionarea greutății corporale. Castanele sunt o alternativă sănătoasă pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boală celiacă, deoarece nu conțin gluten. Castanele sunt bogate în antioxidanți, precum vitamina C și fitonutrienți, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării.

Ușor dulci, castanele sunt alimente versatile, delicioase și bogate în nutrienți. Castanele pot fi consumate coapte dar și adăugate la o varietate de feluri de mâncare.

De la îmbunătățirea digestiei până la întărirea oaselor și menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge, beneficiile castanelor sunt variate.

Un studiu de laborator publicat în jurnalul Food Microbiology a arătat că extractul de castane are un efect protector asupra tulpinii de probiotice găsite în tractul gastrointestinal. Probioticele sunt un tip de bacterii benefice care mențin sănătatea intestinelor și ajută la îmbunătățirea digestiei.

În plus, castanele sunt bogate în fibre. Acestea rezistă digestiei pe măsură ce trec prin tractul gastrointestinal, ceea ce ajută la mișcarea alimentelor prin tubul digestiv.

Fibra poate, de asemenea, să atenueze constipația, să dea senzația de sațietate, să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge și să hrănească bacteriile benefice găsite în intestinul tău. Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de vitamine și minerale, castanele conțin, de asemenea, o cantitate semnificativă de antioxidanți, inclusiv tanini, alcaloizi, luteină, acid elagic și acid galic.

Un studiu din 2010 realizat de Departamentul de Biotehnologie al Universității Chosun din Coreea a arătat că extractul de floare de castan are proprietăți antioxidante puternice și ajuta chiar la protejarea împotriva deteriorării produse de melanom.

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, compuși care se pot acumula și provoacă daune celulelor și boli cronice. Există, de asemenea  cercetări care sugerează că unii antioxidanți găsiți în castane, cum ar fi acidul elagic, pot reduce riscul diabetului prin controlul nivelurilor de zahăr din sânge și îmbunătățirea echilibrului insulinei.

Castanele conțin, de asemenea, potasiu, un mineral important care ar putea reduce unii dintre factorii de risc asociați cu bolile de inimă. Creșterea aportului de potasiu ar putea reduce eficient tensiunea arterială și chiar să reducă riscul de accident vascular cerebral cu 24%.

De asemenea 10 castane reușesc să aducă 50% din necesarul zilnic de mangan de care ai nevoie. Acesta este un mineral incredibil de important care este necesar pentru funcționarea normală a celulelor.

Unele studii au arătat că manganul ar putea juca un rol central în sănătatea oaselor și ar putea oferi protecție împotriva anumitor boli.

Cercetările indică faptul că aproximativ 43% din mangan se depozitează în oase. Consumul acestui nutrient în combinație cu alte minerale poate ajuta la prevenirea pierderii masei osoase, în special la femeile mai în vârstă. Într-un studiu din 2004, o capsulă care conținea mangan, vitamina D, calciu, magneziu, zinc și bor, a creascut densitatea osoasă la 334 de femei.

Castanele sunt bogate în câteva vitamine B, inclusiv tiamină, vitamina B6, riboflavină și acid folic. Aceste vitamine sunt esențiale pentru menținerea sănătății creierului și protejarea împotriva bolilor.

Deficiențele în oricare dintre aceste vitamine B pot cauza probleme de cogniție. De exemplu, deficitul de tiamină poate duce la delir, în timp ce un deficit de acid folic poate afecta dezvoltarea creierului la copii, arată cercetările.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *