Apel al Centrul Militar Județean Prahova către rezerviști

Actualitate| 06.10.2023| 255| 0| Petrache Ecaterina

Centrul Militar Județean a emis ordine de chemare pentru rezerviști. Instituția justifică apelul ca fiind o campanie de clarificare a situației militare. Autoritățile spun că este vorba despre o acțiune obișnuită care se  derulează periodic și care nu are legătură cu războiul de la graniță.

„Începând cu luna octombrie a anului 2023, Centrul militar județean Prahova va demara activitatea de chemare a rezerviștilor în vederea clarificării situației militare. Vă aducem la cunoștință pe această cale faptul că, în conformitate cu prevederile cuprinse la art. 51 din Legea nr. 446/2006, această activitate este o atribuție a centrelor militare, cu caracter de continuitate și nu este influențată în nici un fel de situația de securitate din proximitatea României”.

Cei care primesc ordin de chemare au obligația de a se prezenta la data și ora stabilită, la sediul unității militare specificate în ordin.

Comandantul CMJ aduce la cunoștința publicului că, în conformitate cu prevederile Constituției României, cetățenii români au obligația de a apăra România, precum și faptul că în Legea nr. 45/1994- Legea apărării naționale a României și în Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, sunt stabilite concret obligațiile autorităților publice și ale cetățenilor privind apărarea națională.

Autoritățile atrag atenția celor vizați de ordinele de chemare că refuzul de a primi documentul, respectiv neprezentarea la data, ora și locul prevăzute în ordin constituie contravenție și se sancționează cu amendă, de la 2 la 6 puncte (neprezentarea la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare), respectiv, cu amendă de la 8 la 16 puncte (refuzul de a primi ordinul de chemare), valoarea unui punct amendă fiind de 20% din valoarea salariului minim brut pe economie.

„Având în vedere cele precizate mai sus, pe această cale, transmitem cetățenilor județului Prahova că nu sunt motive de îngrijorare, că îi așteptăm cu toată disponibilitatea instituțională la sediul unităților militare și îi asigurăm de faptul că această activitate de chemare pentru clarificarea situației militare a rezerviștilor se organizează și se desfășoară cu respectarea legislației în domeniu”, subliniază informarea publicată de Centrul Județean Militar Prahova.

Printre alte activități ele ministerului, din ultima perioadă, amintim că, în perioada 2 – 7 octombrie, în județele Vrancea și Vaslui se desfășoară ,,Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23”, condus de Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
De asemenea, Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la lucrările Convocării anuale a preoților militari din Armata României, eveniment găzduit joi, 5 octombrie, de Palatul Patriarhiei din București.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *