Aparatele de aer condiționat și pompele de căldură, interzis la comercializare din 2035

Actualitate| 06.10.2023| 247| 0| Petrache Ecaterina

Parlamentul European a decis renunțarea treptată la freoni, o categorie de gaze folosite de frigidere, aparate de aer condiționat și pompe de căldură. Interdicția comercializării unora dintre ele se aplică din 2035.

Gazele fluorate (HCFC sau hidro-fluoro-carbonul) cunoscute sub denumirea generică de freoni, sunt folosite ca material de răcire în frigidere, aparate de aer condiționat, pompe de căldură sau alte echipamente. HCFC a înlocuit în anii 90 cloro-fluoro-carbonul (CFC) o altă categorie de refrigeranți care distrigeau stratul de ozon, argumentau decidenții la acel moment. Acum, deși HCFC nu afectează ozonul, decizia înlocuirii, ca argument în discuțiile Parlamentului European este că, folosirea lor  conduce la încălzirea climei.

Măsura adoptată acum de eurodeputați va interzice treptat vânzările de aparate și dispozitive care folosesc aceste gaze cu efect de seră, ca parte a planurilor blocului comunitar de a combate schimbările climatice.

“Astfel de substanțe au un impact extrem de negativ asupra sănătății planetei noastre și trebuie eliminate treptat. Acordul este un important pas spre atingerea obiectivelor noastre în vederea combaterii schimbărilor climatice”, a declarat Teresa Ribiera, ministrul spaniol al Mediului.

Proiectul de lege mai are nevoie de aprobarea formală a unei majorități a parlamentarilor europeni și a țărilor membre UE, dar acest pas, scrie Reuters, este de obicei doar o formalitate în cazul acordurilor convenite în prealabil.

Termenul limită până la care anumite dispozitive mai pot fi comercializate diferă de la produs la produs. De exemplu, în cazul aparatelor de aer condiționat și al pompelor de căldură, interdicția se va aplica începând din 2035.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *