𝐕𝐢𝐨𝐫𝐞𝐥 𝐁Ă𝐋𝐓ĂȚ𝐄𝐀𝐍𝐔, 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 ș𝐢-𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐛𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐞𝐚𝐧, 𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭, 𝐚𝐬𝐭ă𝐳𝐢, î𝐧 𝐧𝐞𝐟𝐢𝐢𝐧ță.
Cu toate ca generatiile mai tinere nu au avut ocazia sa-l vada antrenand, numele sau, cu caracter de unicat in fotbalul prahovean, a facut ca, numai pronuntandu-l in diferite imprejurari, sa sugereze imaginea unui antrenor iubit si respectat de generatii intregi de jucatori si conducatori din fotbalul prahovean.
Profesorul Viorel BALTATEANU s-a nascut la 7 februarie 1939, in localitatea Corzu–Severin, din judetul Mehedinti, iar vremurile de restriste, de dupa razboi, nu l-au impiedicat sa inceapa o cariera de sportiv. Astfel, la 10 ani a debutat ca jucator de fotbal in echipa de copii a orasului, numita CFR Severin, avandu-l antrenor pe Mircea Biolan, iar din anul 1952 s-a aflat sub indrumarea fostului international din perioada interbelica, Ghita Albu, la CFR Craiova.
Copil de intelectuali, parintii fiind invatatorii din satul respectiv, acesta a imbinat cu succes cele doua pasiuni ale copilariei sale, „fotbalul si invatatura”, reusind, in final, dupa absolvirea Liceului „Fratii Buzesti”, din Craiova, si a cunoscutului Institut de Cultura Fizica, din Bucuresti, (timp in care a evoluat la formatia Armata 3 Bucuresti, avand antrenor pe Victor Dumitrescu), sa devina unul dintre cei mai cunoscuti si chiar renumiti profesori de sport din tara. Din 1964, an in care a fost repartizat la Ploiesti, a devenit cadru didactic la Scoala Medie 3 – Mihai Viteazul, iar din anul 1966 – la scoala generala din Tatarani – Prahova, cu care chiar in primul an de activitate a castigat „Cupa Scoliilor Generale” la fotbal – faza regionala, invingand in finala, cu 4-0, formatia similara din Campina, condusa din teren de juniorul Gheorghe Simaciu.
Dupa un sezon la formatia de seniori Armata din Ploiesti (1966-1967) – participanta in campionatul regional Ploiesti, din vara lui 1968 s-a aflat la „Casa Pionierilor” din Ploiesti (director Maria Toma), fiind responsabil pe ramura fotbal. Principala sa sarcina a fost „descoperirea” unor „mici talente” care jucau mingea in scoli si pe maidanele de prin cartierele orasului, pentru ca apoi sa fie adusi pentru a petrece timpul liber intr-un mod organizat la formatia nou infiintata sub numele de „Cutezatorii” – Prahova. Astfel, a creat un puternic centru sportiv, care a devenit, peste timp, un adevarat izvor de talente, unde sfaturile, tactul si intelepciunea profesorului i-au ajutat ulterior, atat pe gazon, dar si in viata de zi cu zi, multi evoluand peste ani, cu brio, pe marea scena a fotbalului prahovean.
Un prim succes al noii echipe formate de cunoscutul profesor a fost realizat in vara lui 1969, la Bucsoaia – Suceava, unde din 40 de echipe participante la turneul programat de Organizatia Pionierilor si Federatia Romana de Fotbal, reprezentanta judetului Prahova a ocupat un merituos loc trei, iar din lotul profesorului Viorel Baltateanu au facut parte urmatorii jucatori: Nicolae Vlad, Coman, Ion Sandru, Adrian Trupoiu, Trandafir, Emil Serban, Constantin Constantinescu, Costin Nicolae, Stelian Nicu, Ion Florea, Stefan Gheorghe Mirzea, Dorulet Preda, Ion Mitrea, Marian Halcu si Gheorghe Aldea.
Avalansa de succese a continuat si in vara anului 1974, cand a obtinut locul doi pe tara, avand ca „lider” al echipei pe viitorul international ploiestean Costel Lazar si locul patru – obtinut in doua randuri (in anii 1972 si 1976), iar din lista jucatorilor care s-au lansat de la „Cutezatorii”, echipa Casei pionierilor, patronata de A.S. Prahova Ploiesti, fac parte: Costel Lazar, Nicu Lazar, Marcel Cristian Catinca, Ion Stefanescu, Puiu Vlad, Danut Tibuleac, Nicolae Nuta etc, jucatori care au devenit „oameni de baza” la echipele lor de club, avand o bogata activitate pe scena fotbalului romanesc.
Din anul 1984 s-a aflat la Centrul de copii si juniori Prahova Ploiesti, pana in 1987, an cand s-a realizat o fuziune intre CSU Ploiesti si Metalul din Valenii de Munte.
Dirijand, ca profesor, jocul de fotbal de pe „banca suspinelor”, a avut rezultate cu mult peste valoarea sa ca jucator, iar spre final, activitatea a capatat un continut profesional, fiind legata de functiile detinute in cadrul AJF Prahova, mai intai ca activist voluntar si, ulterior, ca presedinte al comisiei de organizare a fotbalului juvenil judetean, fiind cel mai vechi colaborator al acestei institutii: 43 de ani, ceea ce reprezinta un adevarat record.
Constantin DUMITRU-PLOPENI
𝐂𝐨𝐦𝐢𝐭𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐔𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐚𝐥 𝐀𝐉𝐅 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚 𝐚 𝐡𝐨𝐭𝐚𝐫𝐚𝐭 𝐜𝐚 𝐥𝐚 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐣𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐮𝐭𝐚 𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐟𝐚𝐫𝐬𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐩𝐭𝐚𝐦𝐚𝐧𝐚, 𝐬𝐚 𝐬𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐮𝐧 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞.
𝐃𝐮𝐦𝐧𝐞𝐳𝐞𝐮 𝐬𝐚-𝐥 𝐢𝐞𝐫𝐭𝐞!
Lasă un răspuns