Crește contribuția la fondul de handicap

Economie| 03.10.2023| 578| 0| Petrache Ecaterina

Firmele private și entitățile publice cu peste 50 de angajați trebuie să plătească o contribuție la fondul de handicap dacă nu-și respectă obligația legală de a angaja persoane cu handicap. Această așa-zis contribuție se raportează la salariul minim, ceea ce înseamnă creșterea sa ori de câte ori crește salariul minim.

Potrivit legislației în vigoare, mai precis Legea 448/2006, firmele care au cel puțin 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

În cazul în care nu angajează, au la dispoziție două variante:

Prima, plătesc lunar, către stat, o sumă egală cu salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Astfel, din octombrie 2023, angajatorii vor plăti 3.300 de lei ori numărul de posturi pe care nu au angajat persoane cu dizabilități.

A doua variantă este ca angajatorii  să plătească, lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei amintite mai sus să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse și/ sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

De la 1 ianuarie și până la 30 septembrie 2023, suma a fost de 1.500 de lei, însă odată cu creșterea salariului minim, de la 1 octombrie referința a crescut la 1.650 de lei.

Suma rezultată se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *