Ușor, ușor, dispare cash-ul

Social| 02.10.2023| 279| 0| Petrache Ecaterina

Guvernul este clar hotărât să scoată plățile cash. Amețindu-ne cu măsurile de austeritate, altfel spus dându-ne „tema de casă”, a strecurat tacit, în pachetul austerității, și măsura care vizează limitarea plății cu cash la magazinele tip cash&carry, până în limita a 2.000 de lei. Restricția nici nu a fost pomenită de premierul Ciolacu sau de vreun ministru. De curând, a fost pus în dezbatere un proiect de lege care reduce drastic limita maximă a sumei pe care o pot plăti în numerar categorii precum PFA-uri sau persoanele juridice.

Conform proiectului, scade de la 5.000 de lei la 1.000 de lei de persoană suma maximă zilnică pe care o pot plăti în numerar următoarele categorii: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.

Dacă proiectul va intra în vigoare în această formă, persoanele enumerate mai sus vor putea efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de persoană, față de 5.000 de lei de persoană cum se specifică acum în Legea 70/2015.

Motivația guvernanților este „pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar”. Și la magazine tot de asta? Au ajuns românii care muncesc sau care primesc pensie EVAZIONIȘTI gata să păcălească statul când își cumpără hrana?

Scoaterea banilor in format fizic de pe piață, o măsură pe care UE o vrea implementată a făcut astfel încă un pas la noi, prin limitarea plăților în numerar la magazinele de tip cash&carry, adică Metro, Selgros etc..

Cu ce ajută statul roman această măsură și de ce este atât de urgent implementată? Sunt situații în care, la evenimente din familie și nu numai, costurile cumpărăturilor depășesc această sumă.

Ce fac cei care locuiesc la sate? Bat vreo 2,3 zile drumurile ca să cumpere cele necesare pentru vreo nuntă sau vreun parastas? Stiți domnilor din Guvern că nu toți românii merg la restaurant în astfel de situații. Stiți că în foarte multe sate românești nici nu poți plăti cu card la magazine? Știți căți bătrânii singuri dau bani cunoștințelor sau vecinilor să le cumpere, de la medicamente la alte mărfuri necesare, din oraș? Ce să facă, să le dea cardul? Trăim într- o țară „sigură”, unde nivelul sărăciei a scos partea urâtă din mulți oameni de foame, dar și de lenea alimentată frecvent de pomenile electorale.

Habar nu aveți de condițiile concrete din România sau nu vă pasă. Prin scoaterea banilor din circulație și constrângerea la a folosi doar cardul, vă bateți joc de milioane de romăni, în special de bătrânii de la sate care, și așa au o problemă cu pensia virată pe card.  Știți că, la sate, bătrânii neputicioși plătesc un consătean să-i ajute în gospodărie, să le taie lemne, să le sape curtea, să le curețe hornul, să facă diverse treburi mărunte în gospodărie, dar care se plătesc? Știți că mulți lucrează cu ziua tot la persoane mai în vârstă, dar nu numai, sapă și culeg roadele de pe pământul pe care oamenii nu vor să-l arendeze dar nici să-l țină plini de bălării. Cum vor plăti? Să le dea cardul?

În condițiile concrete din România, dacă bate vântul mai tare, ninge mai serios sau este ger, deja știm că zeci de localități rămân fără alimentare cu energie electrică, unele dintre ele chiar cu zilele. În aceste condiții ce fac oamenii, cu ce cumpără mâncare, apă etc.?

Perpectiva o avem din același proiect care vizează limitări drastice pentru populație.

Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție (față de 50.000 lei), până la data de 31 decembrie 2024. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, tranzacțiile în numerar vor fi limitate la doar 5.000 lei între persoanele fizice.

Și așa, treptat, banii vor fi înlocuiți de card.

Astăzi, ministrul Marcel Boloș a confirmat faptul că intenția Guvernului este de a reduce gradual plăţile în numerar (bani cash) pentru că „ele sunt sursa plăţilor la negru”. Întrebarea este cu ce preț, tocmai din motivele enumerate ceva mai sus, și sunt doar o parte.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *