RASP Ploieşti riscă penalizări de 3,5 milioane lei, lunar, pentru poluarea pârâului Dâmbu!

Administrație| 29.09.2023| 239| 0| Virgil Rădulescu

Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, aflată în subordinea primăriei, riscă penalităţi de 3,5 milioane lei/lună pentru nefinalizarea noii staţii de epurare, din cauza unor litigii dintre constructor şi municipalitate, apele uzate fiind epurate cu o staţie veche, construită în perioada 1965-1970, depăşită din punct de vedere tehnic.

RASP a transmis Consiliului Local Ploiești că Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa a emis, la data de 16 august, o nouă autorizaţie de gospodărire a apelor, valabilă până la data de 31 august 2024, prin care s-a impus Regiei încadrarea parametrilor de funcţionare ai staţiei de epurare a municipiului Ploieşti evacuaţi în emisar pârâul Dâmbu în NTPA 001 din HG 188/2002, „valori ce pot fi realizate doar de o staţie de epurare terţială (având treaptă mecanică, biologică şi chimică) nu şi de staţia actuală de epurare care este dotată doar cu treaptă mecanică fiind pusă în funcţiune în anii 1965-1970”.

RASP atenționează că, prin aplicarea acestor valori ale indicatorilor apei uzate epurate, estimează o valoare a penalităţilor de minimum 3.500.000 lei/lună.

„Menţionăm că RASP Ploieşti datorează, lunar, la Administraţia Naţională Apele Române- Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa o contribuţie lunară de circa 200.000 lei, fără TVA, şi o penalitate lunară de circa 3.500.000 lei, fără aplicarea condiţiilor de infringement pentru nerealizarea noii staţii de epurare calculate de Comisia Europeană”, se mai arată în comunicarea Pegiei.

În această situație, RASP Ploieşti a întocmit o plângere prealabilă pentru modificarea autorizaţiei de gospodărire a apelor, întrucât „aceste plăţi conduc la un dezechilibru financiar”.

RASP Ploieşti precizează că, după mulţi ani de la sistarea lucrărilor la noua staţie de epurare, a fost realizată o expertiză tehnică, iar constructorul a înţeles să renunţe la unele pretenţii financiare pe care le avea faţă de municipiul Ploieşti, urmând ca instanţa să se pronunţe în litigiul dintre cele două părţi prin care municipalitatea cere constructorului să finalizeze lucrările în cauză.

Lucrările pentru realizarea noii staţii au fost demarate în 2008, cu finanţare în proporţie de 75% de la Ministerul Mediului, fiind oprite în 2013 din cauza întreruperii bugetării.

Până la acel moment, constructorii au realizat lucrarea în proporţie de circa 80%.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *