Impozitarea pensiilor speciale nu degrevează fondul de pensii, ci mută banii în alt buzunar al statului

Actualitate| 27.09.2023| 159| 0| Petrache Ecaterina

Comisia Europeană cere amendamente pentru reforma pensiilor speciale ale românilor care ar urma să fie adoptată în Parlament săptămâna viitoare. Din nefericire, aceste modificări nu degrevează bugetul de pensii ci duc banii în alt buzunar al statului, prin impozitare.

Potrivit unor surse politice, cea mai importantă schimbare se referă la impozitarea pensiilor speciale cu 20%.

Amendamentele cerute de CE vor fi discutate cel mai probabil săptămâna viitoare, în Parlament, în comisiile de specialitate. Până pe data de 15 octombrie ar trebui ca aceste modificări să treacă de Parlament, pentru că riscăm să pierdem 1,3 miliarde de euro din programul național de redresare și reziliență (PNRR), acea tranșă pentru reforma pensiilor speciale.

Sunt trei amendamente importante care vor fi dezbătute, potrivit Antena 3. Primul ar fi impozitarea tuturor pensiilor speciale, nu cu 15%, ci cu 20% pentru toate categoriile, nu doar pentru cele ale magistraților.

Al doilea amendament vizează excepția pentru calcului pensiei magistraților, aceea în care să fie luată ca baza de calcul pentru pensionare veniturile pe ultimele 12 luni, însă se merge mai mult pe varianta ultimelor 48 de luni de activitate înainte de ieșirea la pensie.

Nu în ultimul rând, se va decide baza de calcul pentru pensionare, s-a discutat varianta în care să fie luată în calcul partea de 80% din indemnizație sau 65%, însă, deocamdată, nu se ştie care este decizia finală.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *