Consiliului Economic și Social, aviz negativ pentru austeritate

Economie| 26.09.2023| 141| 0| Petrache Ecaterina

Modificările legislative pe repede înainte creionate de Guvernul Ciolacu, nu sunt nici pe placul angajatorilor și nici al angajatilor, singurul câștigător fiind bugetul de stat.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului de măsuri după ce, anterior a transmis o serie de observații cu privire la eliminarea predictibilității și stabilității din punct de vedere fiscal. CES atrage atenția că din cele 100 de miliarde de lei pe care Guvernul își propune să le colecteze, 85% reprezintă sarcină fiscală pentru economia privată și numai 15% din sectorul bugetar, ceea ce evidențiază nu numai lipsa de predictibilitate, ci și un dezechilibru între cele două părți.

În aceste condiții, susțin membrii CES munca nedeclarată și evaziunea fiscală se vor accentua, iar România are deja o experiență negativă în acest sens. Mai mult, neținând seamă de trăsăturile specifice IMM-urilor, pe lângă riscul accentuării fenomenelor de evaziune și muncă la negru, va exista și o concurență neloială pe piața muncii. De asemenea, taxarea tichetelor de masă, în sensul că diminuarea venitului net este certă, în timp ce majorarea acestora la 35 de lei (sau la 40 de lei de la 1 ianuarie 2024) depinde de rezultatul negocierilor sau consultărilor colective la nivelul fiecărei unități.

CES atrage atenția și asupra faptului că este afectată chiar competitivitatea întreprinderilor din România, în comparație cu cele din țările vecine în care există un regim fiscal mai favorabil. Lipsa de predictibilitate, lipsa clarității normelor și problemele de constituționalitate sunt principalele critici aduse proiectului pe care Guvernul intenționează să și-l asume, iar   Avizul Consiliuliu Legislativ reprezintă chiar punctul de plecarea pentru o eventuală sesizare a Curții Constituționale.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *