Numărul de cazuri noi de cancer a explodat în România

Sănătate| 25.09.2023| 169| 0| Petrache Ecaterina

Problema cancerului la noi este una spinoasă, mai ales după prima parte a perioadei de pandemie. De teama vaccinului sau a virusului covid dar și din cauza transformării unor unitați medicale în spitale strict pentru covid, bolnavii nu au mai avut acces la tratament de specialitate și cancerul a evoluat. După pandemie, asociații ale bolnavilor de cancer trăgeau un semnal de alarmă privind această situație.

Conform președintelui Asociației Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, în pandemie se aflau în tratament 120.000 de bolnavi iar in primul an, după pandemie, numarul celor aflați în tratament a ajuns la 180.000. Pe lângă aceștia sunt cei care au renunțat la tratamanet, au refuzat încă de la aflarea diagnosticului să fie tratați sau se tratează cu produse naturiste, pe riscul lor sau în spitale private din străinătate.

Din păcate, în această perioadă asistăm in continuare la o creștere a numărului de cazuri noi de cancer dar și a agravării celor existente. Datele statistice ale Ministerului Sănătății arată că doar în primele trei luni ale acestui an, incidența la suta de mii de locuitori a crescut de la 289,6 la 364,8, conform national.ro. În perioada ianuarie-martie 2023 s-au înregistrat 17.184 cazuri noi de cancer (incidența fiind de 364,8%000 locuitori) comparativ cu 13.743 cazuri noi de cancer (incidența fiind de 289,6 %000 locuitori) în aceeaşi perioadă a anului 2022. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în perioada ianuarie-martie 2023 a fost de 548.875 faţă de 521.914 bolnavi rămaşi în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2022.

Datele arată că pe întreg parcursul anului 2022 s-au raportat 70.687 de cazuri noi de cancer, incidența fiind de 369,6%000 locuitori, în creștere accelerată față de 2021, când s-au înregistrat 54.708 cazuri noi și o incidență de 286,0%000 locuitori.

Medicii urologi spun că există tot mai multe cancere neglijate, care ajung la specialişti în stadii avansate şi că tot mai mulţi tineri se îmbolnăvesc de diferite malignoame ale aparatului urogenital.

În tot acest timp Guvernul aproape că s-a lăsat rugat să finalizeze  ”Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului”, după ce  zeci de pacienți din Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au protestat în fața Ministerului Sănătății pe o vreme caniculară,  nemulțumiți de tergiversarea implementării acestuia.

Din păcate însă, în Programul Național de sănătate, oncologia este depășită de departe, ca și preocupare a guvernului, de vaccinări, muuulți bani alocați atât pentru vaccinare, desi unele vaccinuri intră și pe coplată dar și pentru a determina populația să se vaccineze.

Este clar pentru oricine cum decid sau transpun ordinele cei aflați la putere. În condițiile creșterii alarmante a cazurilor de cancer, banii se duc în altă zonă. Iar dacă ne referim strict la virusul care ne-a dat bătăi de cap în pandemie, raportările Guvernului, apărute în unele publicații sunt cel puțin ciudate. De la 500 de cazuri în țară, culmea, la sfărșitul verii, au sarit la mii, în doar câteva zile. Probabil trebuie să cumpere mai departe dozele de vaccin pe care le-au contractat. Desi, cu tot ce au dat fraților de peste Prut, tot le-a mai rămas peste 7 milioane de doze și se cam duce termenul.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *