În România nu se mai construiesc spitale sau școli. Nu avem nevoie de ele! În schimb, cartierele rezidențiale apar ca ciupercile după ploaie. Fostele proprietăți ale Extrapan sau Vinalcool, spre exemplu, au rase de pe fața pământului, lăsând spațiile pentru blocuri de locuințe.
Acum, se demolează Cablul Românesc, una din întreprinderile ploieștene de prestigiu, chiar înaintea împlinirii centenarului de la înființare. SC Cablul Românesc SA a fost cel mai mare producător național de orice tip de cabluri de oțel și cabluri de legătură.
Fabrica a fost fondată la data de 25 noiembrie 1925, de către Percy R. Clark, sub numele de Societatea Anonimă Română „Anglia” cu capital integral englez. Utilajele au fost aduse din Anglia și o parte din ele chiar din Rusia.
Producția a atins o cotă maximă în anul 1938, capacitatea ajungând la peste 1.000 de tone. Societatea producea, în anul următor, pe lângă cabluri din oțel, perii de sârmă, funii vegetale, curele late, piese din bronz turnat, sârmă ghimpată, iar în atelierul propriu se fabricau utilaje pentru dotările interne.
În 1940, a fost eliminat capitalul străin din cauza frământărilor sociale, iar societatea devenea „Cablul Românesc”. După război, în 1947, producția de cabluri a început să crească datorită necesității economiei care se refăcea.
În urma dotării cu utilaje cumpărate din fosta Republica Democrată Germană, în anul 1975, s-au introdus în fabricație cablurile cu ocheți (cabluri de legătură), capacitatea uzinei ajungând la 31.000 de tone.
În anul 1990, s-au eliberat documentele necesare pentru trecerea acțiunilor pe o societate cu acțiuni și, astfel, a devenit S.C. Cablul Românesc S.A. Ploiești. În 1999, societatea a fost privatizată de statul român și acționar majoritar a fost societatea cu capital privat Metalicplas Dej. În anul 2001 acționar majoritar a devenit Grupul Katradis (80%). În același an, în decembrie, societatea avea următorii acționari:
Din cauza unui management defectuos, care a condus la imposibilitatea achitarii datoriilor create, compania a fost nevoita să ceară intrarea în insolvență, la începutul anului 2013. Societatea era deținută în proporție de peste 80% de ORCHIDE RESURSE LTD., reprezentată de Nicolaos KATRADIS, acționar totodată al grupului de firme KATRADIS SA din Grecia.
Consiliul de Administrație a fost înlocuit cu Comisia de Creditori, astfel a apărut un anunț de vânzare a societății Cablul Românesc Ploiești.
Lichidatorul judiciar al CABLUL ROMÂNESC S.A – în faliment, desemnat prin Sentința nr. 315. din data de 24.03.2015, pronunțată în dosarul nr. 319/105/2013, aflat atunci pe rolul Tribunalul Prahova, anunţa organizarea de licitaţii publice sau negociere directă cu cumpărătorii pentru vânzarea Proprietății industriale.

Bunurile care făceau obiectul licitațiilor:
PROPRIETATE INDUSTRIALA situata in Ploiesti B-dul Republicii, nr. 293, judetul Prahova, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 65,421 mp și construcții industriale în suprafață totală construită la sol de 17,390.57 mp și suprafață totală desfășurată de 18,837.88 mp., teren – cale ferată uzinală în suprafață de 4,268 mp.
Prețul de pornire al licitației pentru Proprietatea industrială era de 14,077,329 lei la care se adaugă valoarea bunurilor mobile de 53,252 lei.
Licitațiile au avut loc la începutul anului 2019.

Lasă un răspuns