Aflăm, pe surse, că directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarul șef de poliție penitenciară Dan Halchin, și şef serviciu, Direcţia Juridică, Administrația Națională a Penitenciarelor, Dan Miclescu, sunt cu un picior în groapă și sunt din ce în ce mai aproape de Parchet.
Conducătorul suprem al închisorilor, fostul agent de poliție penitenciară, a făcut o mișcare greșită, care acum îl costă, împreună cu juristul Miclescu amenințând în cadrul unei ședințe liderii celor patru federații sindicale reprezentative din sistemul penitenciar cu plângeri penale, în cazul în care acțiunea de a refuza munca suplimentară, spre sfârșitul lunii septembrie, se va concretiza.
Conștient că nu are soluții de a ține în funcțiune un sistem penitenciar care este dependent de muncă suplimentară, acesta ar fi încercat să oprească demersul sindicatelor.
Dacă ar fi fost corect și cinstit față de colegii săi, ar fi trebuit să prezinte ministrului Justiției Alina Gorghiu situația reală și faptul că sistemul este subdimensionat cu peste 6.000 de cadre.
O soluție ar fi fost depunerea mandatului, dar asta în situația în care Dan Halchin, cu rădăcini USR- iste, ar fi avut caracter și onoare.
La scurt timp după această ispravă, directorul general al penitenciarelor o comite din nou și, pe data de 19.09.2023, trimite în unitățile penitenciarelor, un proiect de decizie, pe care ulterior, in urma consultărilor, îl modifică, forma finală fiind mai relaxată.
Prin această adresă, potrivit informațiilor primite pe adresa redacției Gazarul.ro, ar fi impus directorilor de penitenciare ca, în cazul în care nu se găsesc soluții pentru acoperirea misiunilor, să se folosească de dispozițiile scrise și să planifice în serviciu angajații, indiferent că au depășit plafonul de ore suplimentare prevăzut de lege și indiferent dacă aceștia si-au manifestat, în scris, dezacordul de a mai lucra suplimentar, așa cum prevede Codul Muncii.
Practic, forțează mâna directorilor să facă abuzuri.
Acum urmează o perioadă grea în penitenciarele patriei pentru că mulți din cei responsabili au rupt-o la fugă, iar penitenciarele rămân fără coordonatori.
În mediul online circulă informația că unii lideri de federații iau în calcul sesizarea Parchetului pentru abuz în serviciu și imixtiune sindicală.
Art.306/ Cod Penal:
1) Împiedicarea exerciţiului dreptului de liberă organizare sau asociere sindicală, în scopurile şi în limitele prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi condiţionarea sau constrângerea unei persoane, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale sindicatelor.
Motivul care a dus la refuzul în masă a angajaților este apariția în spațiul public și încercarea de aprobare prin asumare a Ordonanței de Urgență care prevede tăieri de funcții, de posturi vacante, tăieri de salarii, neplata muncii suplimentare și a sporului de sâmbăte, duminici și sărbători legale etc…
În momentul de față sindicatele merg înainte cu demersul lor până când vor avea garanții certe că tot ce prevede aceasta ordonanță îi exceptează.
Neaplicarea Legii-cadru a salarizării Nr. 153/2017 este o altă nemulțumire a sindicatelor. O promisiune a fostului Guvern Ciucă a fost că, la salariul din septembrie, în urma rectificării bugetare, toți angajații din sistemul de apărare vor beneficia de actualizarea sporurilor la valoarea salariului de funcție actual.
Indiferent de situație, Dan Halchin și directorii unităților subordonate trebuie sa știe că munca forțată se pedepsește de către Codul Penal cu închisoare de la 1 la 3 ani.
Sindicatele din penitenciare dezaprobă măsurile de austeritate anunțate de guvern: desființarea posturilor de șef birou (șef tură și de șef secție), neplata muncii suplimentare și a muncii prestate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale și condamnă amenințările șefului poliției penitenciare, Dan Halchin.
„În fapt, directorul general urmărește instaurarea sclaviei moderne în rândul polițiștilor de penitenciare”, motivând că „Decizia abuzivă și ilegală a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor a grăbit declanșarea protestelor și blocarea activității pușcăriilor, întrucât polițiștii de penitenciare se simt indignați, revoltați și totodată uluiți cum șeful ANP este atât de hotărât să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu.”
Potrivit Art. 212 Cod Penal, „Fapta de a supune o persoană, în alte cazuri decât cele prevăzute de dispoziţiile legale, la prestarea unei munci împotriva voinţei sale sau la o muncă obligatorie se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani.”
Sindicatele sunt derutate… nu înțeleg de care parte e șeful penitenciarilor sau de care parte a gratiilor. Poate că e timpul ca organele abilitate să se sesizeze din oficiu având în vedere situația creată si amploarea cauzei.
Lasă un răspuns