Noile impozite pentru firme și tranzacții imobiliare

Actualitate| 19.09.2023| 171| 0| Petrache Ecaterina

Măsurile fiscale pe care reprezentanții guvenului le-au tot discutat în spațiul public s-au concretizat intr-un proiect de lege aflat în transparență decizională.

Pricipalele modificări fiscale aduse vizează impozitarea companiilor, băncilor, microintreprinderilor, tranzacțiilor imobiliare, creșteri de tva dar și eliminarea unor scutiri la plată a contribuțiilor sociale de sănătate.

Impozitarea firmelor se va face astfel:

– Impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri;

– Impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi şi impozitul este de 1%.

Cât privește microintreprinderile, cotele de impozitare pe venituri sunt:

  1. a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro;
  2. b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfăşoară activităţi în producţie de software, restaurante, catering, baruri, stomatologie etc.

Proiectul de lege prevede  eliminarea scutirii de la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din construcţii, din sectorul agricol şi din industria alimentară.

De asemenea se prevede creşterea TVA de la 5% la 9% pentru biletele de acces la parcuri de distracţii şi parcuri recreative, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale (maximum 120 mp.), inclusiv a terenului pe care sunt construite, livrarea de energie termică, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute; livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă.

Tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale se vor impozita  cu 5% . Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Proiectul introduce impozit special de 0,3% pentru locuinţe de peste 500.000 de euro şi maşini de peste 75.000 de euro.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *