Programul Național „Casa eficientă energetic” intră în line dreaptă. Acesta se referă la lucrări ce pot fi efectuate pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale aparținând persoanelor fizice. Proprietarii au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere cu care să deconteze lucrările de eficientizare energetică și evaluarea tehnică (auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor, izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși, izolarea termică a acoperișului/planșeului, montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net. Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.
Cererile de finanțare vor fi depuse de beneficiar prin utilizarea platformei web dedicată a MIPE prin respectarea principiului primul venit, primul servit. O condiție importantă pentru accesarea finanțării este aceea de deține un certificat de performanță energetică pentru casa care face obiectul renovării, obținut în ultimele 3 luni care să dovedească încadrarea imobilului în categoriile G, F, D sau E. Totodată, beneficiarul trebuie să prezinte un contract încheiat cu o firmă de construcție și un proiect care să prevadă lucrări care să conducă la o creștere a eficienței energetice cu minim 30%. Nu vor fi acceptate la finanțare imobile cu risc seismic cl.I și cl.II.
Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca termen trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor are ca termen trimestrul 3 al anului viitorm iar investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.
Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice va avea două axe:
- Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);
- Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).
În acest sens, valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este stabilită la 70.000 RON pentru partea de renovări asupra clădirii, alături de un voucher pentru toate evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului, cu un cuantum de 2.500 RON pentru ambele axe. Opțional, beneficiarii Axei I pot opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 RON.
Lasă un răspuns