Se interzice vânzarea de băuturi energizante și țigări de tip IQOS

Actualitate| 12.09.2023| 233| 0| Petrache Ecaterina

Două proiecte legislative sunt pe agenda parlamentarilor care vor schimba radical situația în România. Legile instituie interdicția de a fi vândute băuturi enegizante și țigări de tip IQOS către minori.

Conform proiectului, centrele comerciale nu vor mai avea posibilitatea să vândă băuturi energizante minorilor, amenzile fiind între 100 și 500 de lei, iar la abateri repetate se poate ajunge la suspendarea activității între 10 și 30 de zile.

„Se interzice (n.r.) comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.”

În cazul în care vânzarea se face sau sunt oferite  în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancţiunile aplicabile sunt amenzile de la 1.000 lei la 3.000 lei.

Conform unui al doilea proiect de lege se va interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice sau IQOS, dar și dispozitivele asociate acestora.

“(61) Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *